Trpotčev sirup

Postopek:
Naberemo mlade liste trpotca, jih drobno narežemo in damo v kozarec. V kozarec jih nalagamo v plasteh izmenoma z rjavim sladkorjem - plast trpotca, plast sladkorja, plast trpotca,...(kor smrekove vršičke <----klik na povezavo), dobro potlačimo, dokler ni kozarec ponj, Počakamo en dan, da se vsebina posede in dopolnimo do vrha. Ponavljamo toliko dni, dokler kozarec ni popolnoma poln. Nato kozarec dobro zapremo, ga zavijemo v papir in zakopljemo v zemljo. Lahko pa ga ovijemo v alufolijo in postavimo v hladno klet.
 Pustimo mirovati 3 – 4 mesece, nato sirup precedimo v stiskalnici, ga še dobro prekuhamo in napolnimo v steklenice, ki jih dobro zapremo in shranimo v temni in hladi kleti. Če nimamo možnosti tovrstne izdelave, postavimo kozarec na sonce ali v bližino štedilnika toliko časa, da se na dnu nabere sirup. Tudi ta sirup prekuhamo in nato spravimo v steklenice.
Mogoče Vas zanima tudi:
- vse o trpotcu

Komentarji