Slonova noga

Dno stebla - štora je široko in postaja debelejše ko se razvija rastlina. Na stebelnem gomolju se nahaja rozeta iz zelenih, trakastih listov, ki napravijo vtis progastih. Rastlina v lončku lahko doseže višino 1,5 metra, a raste zelo dolgo in bo minilo veliko let preden iz semena ali majhne rastline bo zrasla velika rastlina. Gosto rozeto listov pogosto imenujemo "ponijev rep".

Čas cvetenja: rastlina v stanovanju cveti zelo redko.Slonova noga je rastlina, ki ima zelo zanimivo obliko. Druga imena ta rastline so zavitolistna bokarneja ternolina. Olesenelo steblo te rastline spominja na steklenico, v kateri je shranjevana voda in hranilne snovi, ki omogočajo rastlini preživeti dolga obdobja suše. Listi slonove nogespominjajo na liste južne kijevke, s katero je v sorodu. Rastlina je lahka za gojenje in je tudi primerna za gojitelje začetnike. Slonova noga prihaja iz južne Mehike in pripada družini Ruscaceae.




Preden kupimo: pazimo, da listi niso poškodovani.


Kdaj jo kupimo: vse leto.


Temperatura: rastlina v obdobju rasti najbolje uspeva pri visokih temperaturah, pozimi pa ji najbolj ustrezn temperatura od 5 do 10°C.

Svetloba: rastlina zahteva popolno sonce. Med poletjem jo lahko postavimo v pred vetriom zaščiten prostor na vrtu.

Vlažnost zraka: rastlina zahteva suh zrak.


Postavitev: rastlina najbolje izgleda, ko stoji na samem ali v družbi velikih kaktusov.

Zalivanje: rastline v obdobju rasti zmerno zalivamo, najbolje bo, če preverimo zemljo s prstom, ker rastlina shranjuje vodo v steblu. Pozimi pa jo zalivamo redkeje.

Gnojenje: rastline v obdobju rasti gnojimo enkrat na tri tedne z zelo slabo raztopino gnojila.

Vrsta zemlje: rastlina dobro raste v humusno-ilovnato-peščeni zemlji. Zemlja mora biti rahla z manjšo sposobnostjo zadrževanja vode. Zadošča tudi mešanica navadne zemlje s peskom.

Presajanje: rastline presajamo vsake 2 do 3 leta. Večji del olesenelega stebla pustimo nad površino zemlje.

Razmnoževanje: rastline razmnožimo iz semen.

Obrezovanje: obrezujemo samo stare liste.