Vzgoja dreves iz potaknjencev

Če imate vrt ali balkon, lahko posadite svoje drevo in skrbite zanj. Če imate vrt ali balkon, oboje ustreza pogojem, saj imate lahko drevo posajeno tudi v loncu. Najprej je seveda dobro, da se pozanimamo o možnostih, ki so nam na razpolago. Najprej se odločimo, če bomo gojili listavec ali iglavec. Kupite lahko tudi večje drevo, kar pa tudi stane več. Meni osebno so bolj pri srcu dve, tri, štiri letne sadike, saj jih tako vzgajamo res od začetka. Poskusimo pa lahko tudi s potaknjenci ali celo s semeni. Tako bomo drevo res vzgojili. Nekatera drevesa z lahkoto razmnožujemo s potaknjenci.

Izberemo lesen del drevesa in jih tik pod brstom poševno odrežemo. Lahko uporabimo tudi rastne hormone, da dobimo lepše ukoreninjene potaknjence. Kupimo prst, pripravljeno za potaknjence, uporabimo lahko tudi multiplošče, saj potaknjenci ne potrebujejo veliko prostora. Rastni prostor naj bo v začetku čim manjši, da lažje zagotovimo lepo koreninsko grudo.

Če ima potaknjenec liste, jih prikrajšamo, da preprečimo izgubo vode iz listov, vendar jih moramo pustiti, da ima rastlina zagotovljeno fotosintezo. Postavimo jih na svetel in topel prostor in čez nekaj tednov jih bomo že prvič presajali. Velikost lončkov povečujemo počasi, da se kot sem že omenila, razvije kompaktna in lepa koreninska grud. Lonček je premajhen takrat, ko spodaj iz lončka pokukajo korenine. Če boste razmnoževali več vrst, je potrebno rastline označiti, da kasneje ne pride do pomot. 
Če drevo vzgajamo iz semena, upoštevamo navodila za semena. Potrebno je zalivanje in toplota. Prst je lahko nepognojena, ker seme že samo po sebi vsebuje hranila, ki jih potrebuje na začetku. Sejančke prepikiramo, kasneje posadimo vsakega v svoj lonček in jih naprej vzgajamo kakor sadike.
Ko je sadika dovolj velika, jo lahko presadimo  na stalno mesto na našem vrtu ali pa v posodo. Ne pozabite. Če sadiko kupite, ne glejte kako krošnjo ima ampak poglejte, če ima zdravo in kompaktno koreninsko grudo. Korenine lahko tudi malo obrežemo, saj s tem ne naredimo škode. Zemlje ne odstranjujemo.




Ko pripravljamo sadilno jamo, je dobro, da preverimo tudi strukturo in sestavo prsti, da lahko dodamo dovolj hranil, ki jih drevo potrebuje. Korenine lahko zaščitimo tudi s mrežo. Najprej na dno dodamo hlevski gnoj ali druga hranila. Nato dodamo nekaj prsti in v jamo postavimo sadiko. Zakopljemo jo in ne pozabimo močno zaliti, da ima rastlina priložnost za nadaljno rast. V zemljo zabijemo tri količke, ki utrdijo drevo in pomagajo, da raste ravno. Prav tako naredimo, če drevo posadimo v korito. Poskrbimo, da je posoda dovolj velika in da ima na dnu luknje, ki odvajajo vodo. 


Na koncu dobima tak rezultat