Oreh

Oreh (Junglans regia) najverjetneje izvira iz Kitajske. Spada med zelo stara sadna drevesa in ni preveč zahtevna rastlina, zato je to drevo z zelo bujno rastjo razširjeno po celi Evropi. Krošnje s premerom 15 m so povsem običajne, zato je priporočljivo, da jih sadimo v večje vrtove in ne preblizu hiše.  
 
Oreh vsebuje snov JUGLON, ki lahko na bližnje rastline deluje škodljivo in zavira njihovo rast. Govorimo o ALELOPATIJI (alelos=drug drugemu, patos=bolezen), to je negativnem vplivu ene rastline na drugo rastlino prek svojih izločkov. Juglon je v orehovih plodovih, listih, lubju, vejah in koreninah. preganja tudi nadležen žuželke iz neposredne bližine. 
 
Oreh razvije globoke korenine, zato najbolje uspeva na globokih, zračnih in vlažnih tleh s ph od 6 do 8. Je velik porabnik vode, vendar ne prenese zbitih, hladnih in premokrih tal. Slabo prenaša presajanje, lahko pride tudi do krajšega zastoja v rasti. Oreh je občutljiv na spomladanske pozebe, ne sadimo ga na izpostavljenih vetrovnih legah. 
Drevesa so enodomna, cvetovi pa so enospolni, to pomeni, da so ženski in moški cvetovi ločeni. Moška socvetja so v obliki mačic, ženski cvetovi izraščajo posamično. Oreh je vetrocvetka, večina sort je samoneoplodnih, nekatere so samoplodne. Pri nas ponavadi začnejo cveteti aprila.
Večino orehov rodi na koncu enoletnega lesa. Roditi začnejo kamlu pa tretjem letu starosti. Za podlago uporabimo sejanec navadnega ali črnega oreha. Cepljene sorte so bolj rodne. Pri starejših krošnjah oblikujemo kotlasto krošnjo. Oreh ne zahteva pretirane rezi, saj se oblikuje že sam po sebi. Zimsko rez opravimo v spomladanskem času, ko je T že nekaj nad 0 stopinj C, medtem ko poletno rez opravimo avgusta, ko se konča intenzivna rast. 
Oreh izmed bolezni najbolj napadata bakterijska pegavost, imenovana tudi orehov ožig ter orehova rjava pegavost, ki ji pravimo tudi antraknoza. Pomagamo si z bakrovimi pripravki. Izmed škodljivcev največ težav povzroči orehov zavijač.
Zaradi odpornosti proti pozebi se priporočajo sorte, ki pozno brstijo ( franquette, elit, fernor, fernette). 
Lupinasti plodovi so zreli od septembra do oktobra. Obrane orehe najprej posušimo nato jih shranimo v suh prostor. Orehova jedrca so vir maščobnih kislin, vitamina E, fenolov in mineralov. Hladno stiskano orehovo olje zdravi kožne bolezni.