Rabarbarina marmelada


Rolada z rabarbarino marmelado
Recept za rolado <----klik

POTREBUJEMO:
-2 kg rabarbarinih pecljev, brez listov
-2 kg sladkorja
1 neškropleno limono
-4 jabolka (tudi želin)
-manjše steklene kozarce z navojem in pokrove

Priprava:
Rabarbaro najprej poberemo in odstranimo liste. Liste vržemo na kompost ali naredimo gnojilo.


Obvezno odstranimo listje
Rabarbaro operemo in olupimo. Narežemo jo na 1,5 cm velike kose.
V posodo izmenično nalagamo plast narezane rabarbare in plast sladkorja. Pustimo stati 12 ur.

zvečer dodamo narezani rabarbari sladkor

Rabarbara odda veliko soka. Odcedimo ga in zavremo.
Čez 12 ur
Kuhamo 30 minut
Lahko dodamo tudi jabolka
Tekočina naj vre nekaj minut, nato dodamo rabarbaro in pustimo, da vse skupaj vre 30 minut brez mešanja. Posodo samo občasno pretresemo, da se marmelada ne prismodi.



Dodamo limono, da se marmelada hitreje zgostila. Lahko dodamo tudi pektin, ki ga naredimo iz jabolk. font-size: large;">Jabolkom odstranimo pečke in jih skupaj z olupki kuhamo v majhni količini vode. Kuhano precedimo in dodamo v posodo k marmeladi.

Gostoto preverimo na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik dajte žličko marmelade, in ko greste s prstom skozi marmelado, se vmes naredi prazen prostor.

Marmelado vlijemo v prej ogrete in sterilizirane kozarce. Zaprte ohladimo in shranimo v hladnem in temnem prostoru.

Rabarbarina marmelada je odlična v roladi

Mogoče vas zanima tudi:
-Vse o rabarbari
-Priprava kozarcev za vlaganje
-Rabarbarina pita