Ameriški slamnik


Ameriški slamnik je zdravilna rastlina, ki jo gojimo na vrtu. Je tudi zelo dekorativna, ko cveti, iz zdravilnih cvetov pa izdelujemo razne kreme, mazila za ustnice, mila...

Zdravilna je cela rastlina.

Ameriški slamnik je 70 do 90 cm visoka trajnica (izjemoma do 120 cm). Listi so majhni, podolgovati in dlakavi. Rožnati cvetovi so dejansko socvetja. Središče socvetja je rdeče-rjavo, lističi, ki obdajajo socvetje pa rožnati. Oprašujejo čmrlji in čebele.
Sorte: 
  • 'Alba' – beli cvetovi.
  • 'Magnus' – večji in rdečkasti cvetovi, daljši čas cvetenja.
  • 'Rubinstern' – rdečkasti cvetovi.
  • 'White Lustre' – beli cvetovi.
  • 'White Swan' – beli cvetovi.
Rastišče:
Nega:
Razmnoževanje:
Uporaba:
Zanimivosti:
Opozorila: 
Ameriški slamnik uspeva na ilovnatih dobro odcednih vrtnih tleh. Potrebuje z organsko snovjo bogata tla. Uspeva na polnem soncu, prenese pa tudi delno zasenčenost. Potrebuje vlažna tla, vendar pa prenese kratka suha obdobja.
Redno zalivamo in gnojimo. Spomladi ameriški slamnik porežemo do tal.
S sejanjem aprila in maja ali z delitvijo spomladi in jeseni.
Ameriški slamnik je lepa trajnica zaradi cvetov, ki jo sadimo na grede v večjih ali manjših skupinah, na samostojne grede, za obrobke in v posode. Sadimo ga lahko tudi v zeliščni vrt.
Ameriški slamnik je zdravilna rastlina. Iz korenin, listov in cvetov lahko izdelujemo pripravke, ki krepijo imunski sistem, delujejo antibakterijsko, zdravijo bolezni dihal, bolečine, otekline, opekline itd.
Privlači ptice in metulje.
Ameriški slamnik imajo zelo radi polži, zato ga moramo pred njimi zaščititi.

Komentarji