Vse o prsti

Prst je čudovita snov. Nastajala je skozi tisočletja- iz skal, ki so jih drobili vetrer, dež in zmrzal. V njej mrgoli nevidno življenje. Če poznate prst in ste podučeni, kako skrbeti zanjo, boste vzgojili močne in zdrave rastline. 

Rastline nam čudežno iz svetlobe in zraka ponudijo hrano, za to pa potrebujejo še prostor, kjer rastejo, hrano v obliki mineralnih snovi. Za večino rastlin je to prst, zemlja. Prst je resda nastala iz kamna, medtem ko se je krušila, je dobila še druge snovi. Različni deleži teh snovi pa pomenijo različne vrste prsti, od katerih so nekatere boljše, druge slabše.
Glavne sestavine prsti so:
  • Delci prsti- Velikost zdrobljenih koščkov skal je pogojena s tipom prsti: največji delci so pesek. manjši so melj in še manjši glina. V večini prsti je mešanica vseh treh, kjer ena snov prevladuje, zato prsti imenujemo peščena, glinena, itd
  • Organske snovi- to so vsa živa bitja, ki so odmrla. Rastline rastejo v zemlji, odrejo, zgnijejo in jih v obliki humusa spet vsrka v prst. Rastline jedo tudi rastlinojede živali, ki jih preko iztrebkov vrnejo nazaj v zemljo. Tudi živali poginejo, se razgradijo in vrnejo v prst. 
  • Živi organizmi- Poleg večjih živali, ki jih vidimo s prostim očesom, kot so deževniki in žuželke, je prst polna mikroorganizmov, to so razne glive in bakterije. Živali imajo pomembno vlogo pri razgradnji rastlin in živali v humus. Deževniki naprimer se prehranjujejo s prstjo, izločki pa so obogateni s dušikom. 
  • Zrak in voda- Sta osnovni sestavini prsti. Nežni koreninski laski, ki rastejo iz korenin, srkajo vlago in raztopljene minerale. Za rast potrebujejo tudi zrak. Količina vode in zraka v prsti je odvisna od njene strukture. 




Več plasti prsti, ki so jasno vidna.

Rodovizna prst je nujna za obstoj večine rastlin

pH prsti