Vse o semenih

Semena so rastline v pričakovanju. Vse, kar potrebujejo za začetek rasti, je prava spodbuda, to sta vlaga in toplota, ostale snovi so v semenu.


Seme vsebuje zarodek rastline v mirujočem stanju in zadostno zalogo energije, da je mlada rastlina preskrbljena za življenje, dokler se ne.razvije do te mere, da sama črpa hrano. Seme ostane v mirujočem stanju, zaščitena z zunanjo lupino, vse dokler vlaga in toplota ne sprožita klitja.

Na vrečkah s semeni morajo biti vsi podatki o semenu
Ko boste odprli nekaj zvitkov semen, boste opazili, kako zelo se razlikujejo po velikosti in videzu. Od vsega tega je odvisno, kako jih boste sejali. Velika in masivna semena visokega fižola lahko brez težav primete in posadite natančno tako, kot želite. Majhno seme kotenja pa morate posejati v tanki liniji, kasneje.je treba poganjke rečiti, da imajo pteostale rastline.dovolj prostora. Od velikosti semena je odvisno tudi, kako globoko ga boste posadili. Zalogo hrane v semenu rastlino ohranja pri življenju od trenutka ko vzklijedo takrat , ko pokuka skozi prst na površje. Če je seme veliko, ima veliko zalogo hrane, če pa drobno seme posejete pregloboko, bo rastlina porabila borne zaloge hrane, še preden se bo prebila na površje. 
Semena lahko kupite v vsakem vrtnem.centru, dosti večjo izbiro pa nudijo katalogi z možnostjo naročila po pošti in spletne strani, namenjene izključno prodaji semen. Na vrečkah s semeni običajno najdete barvno fotografijo sorte, ki jo vsebuje- te fotografije so vam lahko v veliko pomoč. Na ovitku mora biti zapisana vrsta zelenjave, pa tudi sorta, naprimer fižol ,Romano' . To so mednarodni standardi imen rastlin, ki zagotavljajo, da iste sorte ne ponujajo pod različnimi imeni. Nekatere sorte so označene z F1 hibrid.
To pomeni, da je to prva generacija semen, ki so jo dobili z načrtnim križanjem med dvema različno poimenovanima sortama. Hibridi so pogosto bolj odporni in prinesejo večji in bolj enoten pridelek. Na ovitku običajno piše, kdaj je bilo seme pakirano. Najdete tudi podatke o tem, kako sejati in gojiti rastline. Navodila so splošna. Na ovitku včasih piše, da vrečka vsebuje tretirana semena. To pomeni,da je zaščiteno s fungicidom ali sredstvom za boljše kaljenje.
tretirana koruza je obarvana violično
So obarvane. Ta semena niso primerna za biopridelavo. Poznamo enokaličnice ( koruza, čebula) in dvokaličnice ( fižol, paradižnik,...)

Poznamo enokaličnice (koruza, pšenica) in dvokaličnice (fižol)