Vsestranska špinača

Špinača je zanimiva rastlina, raste na vsakem vrtu. Uživamo jo presno ali pa pasirano v omaki, s testeninami, itd...
Naberemo svežo. Splahnemo jo pod hladno vodo in nato blanširamo.
Nato jo odcedimo in špinača je pripravljena za nadaljno uporabo.
Lahko jo zamrznemo v modelu za ledene kocke. Ko so kocke zamrznjene, jih odstranimo in preprosto hranimo v plastični vrečki. 
Uporabimo količino po želji.

Špinača Matador
Špinača je enoletnica. Sejemo jo zgodaj spomladi in pozno jeseni. Poleti se setev ne obnese, saj špinača zacveti. 

Novozelandska špinača

plazeča Novozelanska špinača

Špinača (Spinacia oleracea L.) je rastlina, ki je podobna solati, vendar nista v enaki družini. Njeni listi vsebujejo veliko železa, ki pa ga ne uniči niti prekuhavanje. Ko kuhamo, skupaj najbolj gredo olivno olje, špinača, kisla smetana in česen. Tudi majhni otroci jo lahko uživajo, vendar jo zaradi zelene barve večkrat ne marajo. 

Sejemo jo spomladi in jeseni, v vrste ali povprek. Ko zraste, režemo liste, vendar pustimo nekaj manjših listov, da lahko rastlina svojo rast nadaljuje. Ne gnojimo je, razen mogoče v kakih peščenih tleh. Je zelo preprosta za vzgojo, hitro zraste in za njo ne rabimo celotne grede, kot recimo za krompir.

Tudi špinačo sorte Matador sejemo povprek ali pa v vrste.


Dobri sosedje na vrtu

    Hranilna vrednost

    Na 
    Calories (kcal) 23
    Skupaj maščobe 0,4 g
    Nasičene maščobe 0,1 g
    Polinenasičene maščobe 0,2 g
    Mononenasičene maščobe 0 g
    Holesterol 0 mg
    Natrij 79 mg
    Kalij 558 mg
    Ogljikovi hidrati 3,6 g
    Prehranske vlaknine 2,2 g
    Sladkor 0,4 g
    Beljakovine 2,9 g
    Vitamin A9.377 IUVitamin C28,1 mg
    Kalcij99 mgŽelezo2,7 mg
    Vitamin D0 IUVitamin B60,2 mg
    Vitamin B120 µgMagnezij79 mg