Špinača je zanimiva rastlina, raste na vsakem vrtu. Uživamo jo presno ali pa pasirano v omaki, s testeninami, itd...
Naberemo svežo. Splahnemo jo pod hladno vodo in nato blanširamo.
Nato jo odcedimo in špinača je pripravljena za nadaljno uporabo.
Naberemo svežo. Splahnemo jo pod hladno vodo in nato blanširamo.
Nato jo odcedimo in špinača je pripravljena za nadaljno uporabo.
Lahko jo zamrznemo v modelu za ledene kocke. Ko so kocke zamrznjene, jih odstranimo in preprosto hranimo v plastični vrečki.
Uporabimo količino po želji.
Špinača Matador
Špinača je enoletnica. Sejemo jo zgodaj spomladi in pozno jeseni. Poleti se setev ne obnese, saj špinača zacveti.
Novozelandska špinača
plazeča Novozelanska špinača
Špinača (Spinacia oleracea L.) je rastlina, ki je podobna solati, vendar nista v enaki družini. Njeni listi vsebujejo veliko železa, ki pa ga ne uniči niti prekuhavanje. Ko kuhamo, skupaj najbolj gredo olivno olje, špinača, kisla smetana in česen. Tudi majhni otroci jo lahko uživajo, vendar jo zaradi zelene barve večkrat ne marajo.
Sejemo jo spomladi in jeseni, v vrste ali povprek. Ko zraste, režemo liste, vendar pustimo nekaj manjših listov, da lahko rastlina svojo rast nadaljuje. Ne gnojimo je, razen mogoče v kakih peščenih tleh. Je zelo preprosta za vzgojo, hitro zraste in za njo ne rabimo celotne grede, kot recimo za krompir.
Tudi špinačo sorte Matador sejemo povprek ali pa v vrste.
Dobri sosedje na vrtu
Tudi špinačo sorte Matador sejemo povprek ali pa v vrste.
Dobri sosedje na vrtu
Hranilna vrednost
Calories (kcal) 23 |