Šopek rož; najlepše darilo

Rože so najlepše darilo, šopek ali lončnica. 
Našim najdražjim, ki so nas že zapustili, nosimo na grobove šopke, lončnice, ikebane. 


Brez rož bi bilo življenje dolgočasno;


Vrtnica sporoča ljubezen in strast, izraža pa tudi spoštovanje in hrepenenje. Z eno samo vrtnico boste izpovedali ali izrazili ljubezen, s šopkom vrtnic pa spoštovanje.  

Vrtnice

Lilija je simbol čiste in brezpogojne ljubezni, tudi navdušenja in praznovanja. Šopek lilij pa naj bi osebi, ki ji cvetje podarimo, prinašal celo srečo.  
Iris je simbol navdušenja, sreče in dobrih novic. Če torej nekomu podarite iris, mu želite vse najboljše, s šopkom teh cvetlic pa v življenje osebe, ki ji cvetje podarjate, in tudi v svoje življenje privabljate srečo.  
Gladiola je simbol moči in načelnosti ter izraža močan značaj osebe, ki to cvetlico podarja. Podarite jo, ko želite izraziti svoja stališča.  

Z nageljnom sporočate hvaležnost, spoštovanje in prijateljstvo ter izkazujete svojo živahno naravo. Šopek nageljnov ali posamezne cvetlice torej podarite, če želite izraziti zahvalo ali sporočiti prijateljici/prijatelju, da jo/ga cenite.  


Narcisa je simbol pomladnega prebujenja, zato to cvetje podarite, če želite nekomu sporočiti, da ste pripravljeni na spravo, oziroma ko želite nekaj na novo začeti. 

Narcisa

Marjetica je simbol nedolžnosti in miline. Osebi, ki jo prejme, z eno cvetlico ali šopkom marjetic sporočate, da so vaši nameni jasni in čisti.

Tulipan je simbol lepote in hrepenenja. Osebi, ki ji podarite to cvetje, oznanjate svojo pripadnost ter ji sporočate, da vam ni vseeno zanjo. Z belimi tulipani pa lahko izrazite tudi spravo.  
Orhideja velja za razkošno in nežno cvetlico, ki izraža prefinjenost. Osebi, ki ji jo podarjate, želite napredek in obilje.

Pomen barve rože

Rdeča je že nekako samoumevno barva ljubezni in strasti, zato tudi pri barvi rož ponazarja prav to dvoje. Če torej želite nekomu povedati, da ga imate radi, mu to sporočite s cvetlico rdeče barve. 

Z rumenim cvetjem boste osebi sporočili, da ste njen prijatelj, ali pa izrazili svoje ljubosumje. Če torej želite nekomu izpovedati ljubezen, rumene rože ne bodo ravno dobra izbira.  

Oranžno cvetje navadno izberejo samozavestni ljudje, ki natanko vedo, česa si želijo in kaj pričakujejo od osebe, ki ji podarjajo cvetlico.  

Tudi rožnata barva velja za barvo ljubezni, pogosteje pa jo izberejo sveže zaljubljeni ljudje ali ljudje, ki preprosto ne marajo že tradicionalnega rdečega cvetja za to priložnost.  

Če podarite cvetje vijolične barve, osebi sporočate, da jo cenite in občudujete. Navadno vijolično izberejo tudi ljudje z občutkom za estetiko in eleganco.  

Modre cvetlice lahko na prvi pogled učinkujejo nekoliko hladno, vendar jih navadno podarjajo zelo odprti ljudje, ki nimajo skritih namenov.  

Zelena je barva narave, zato zeleno cvetje sporoča naravnost, tudi svežino. Z zeleno cvetlico boste izrazili svojo optimistično in preprosto naravo.  

Bela barva velja za barvo nedolžnosti in čistosti, sporoča pa tudi iskrena čustva in skromnost osebe, ki belo cvetlico podarja.

Cvetlica za vsak mesec v letu;


Če se ne morete odločiti, katero cvetje bi podarili, vam lahko pomaga naslednji namig. Vsakemu mesecu v letu pripada ena cvetlica, vedeti morate le, v katerem mesecu je rojena oseba, ki ji podarjate cvetje.  

Januar - nagelj
Februar - iris
Marec - vijolica
April - marjetica
Maj - lilija
Junij - vrtnica
Julij - dalija
Avgust - gladiola
September - tulipan
Oktober - orhideja
November - krizantema
December - narcisa