Lilije

Lilije spadajo v rod lilijevk (Lilium ).


Rastišče:
Lilije ljubijo rahlo kisla (pH 6,5) in dobro odcedna tla. Jeseni čebulice posadimo na trikratno globino višine čebulice. Lilije v loncu lahko posadimo tudi spomladi ali poleti. Najbolje uspevajo na polnem soncu ali svetli senci, z izjemo turških lilij, ki uspevajo tudi v senci.
Lilije lahko tako kot v vrtu občudujemo tudi v vazi, saj se kot rezano cvetje zelo dolgo obdržijo. Pri rezanju cvetov za v vazo moramo ohraniti vsaj 1/2-2/3 stebla in listja za prehrano čebulic.

Preden prinesemo lilije v stanovanje moramo odstraniti antere (dele prašnikov z temnim pelodom). Lilije tvorijo velike količine peloda, ki povzroča madeže na tkaninah in drugih materialih.



Poznamo štiri vrste lilij:
Azijske lilije
Sem spadajo najbolj razširjene in priljubljene vrtne lilije. Njihovi cvetovi so na steblu obrnjeni navzgor in navzven. Cvetijo v najrazličnejših barvah in barvnih odtenkih (z izjemo modre), cvetovi pa so pogosto posejani s temnimi pikami. Azijske lilije so prve med lilijami, ki zacvetijo na vrtu. Prvi cvetovi se lahko pojavijo že pozno maja ali v zgodaj junija. Hibridi azijskih lilij so zelo odporni in se hitro razširjajo. Njihova edina slabost je le slabo zaznaven vonj. Zrastejo lahko 60-150 cm, kar pomeni, da jih lahko posadimo v ozadje, sredino ali ospredje grede. Pritlikave azijske lilije zrastejo 30-60 cm in so primerne tudi za posode.

Trobentaste lilije
Ob istem času, kot orientalske lilije, začnejo cveteti tudi trobentaste lilije. Močno dišeči, navzven obrnjeni cvetovi so največkrat obarvani belo ali rumeno. Zrastejo 120-240 cm visoko. Najbolj uspevajo zaščitene pred močnimi vrtovi

Turške lilije

Cvetovi turških lilij smo manjši od ostalih skupin lilij in se pojavljajo v slezenasti, rožnati, oranžkasti, rumeni in beli barvi. Številne imajo cvetove pokrite s temnimi pikami. Cvetovi so obrjeni navzdol z navzgor zavihanimi cvetnimi listi, kar spominja na turški turban. Edine med lilijami dobro prenašajo senco. Zrastejo 120-210 cm in so najlepše v sredini ali ozadju grede.

Orientalske lilije

Ob koncu cvetenj azijskih lilij, začnejo odpirati svoje velike in dišeče cvetove orientalske lilije. Cvetijo v belih, rožnatih in škrlatnih barvah. Orientalske lilije so navadno višje od azijskih in zrastejo od 90 do 180 cm. Najbolje uspevajo zaščitene pred opoldanskim soncem in močnimi vetrovi.