Navadna vrtna potonika


Navadna vrtna Potonika (Paeonia lactiflora )

Najbolj priljubljene sorte zelnatih potonik izhajajo iz vrste Paeonia lactiflora, ki ima svoje korenine v Aziji, na Kitajskem, Tibetu in Sibiriji. V 18. stoletju so jo prinesli v Anglijo in od tam se je razširila po celi Evropi. 

V višino zrastejo od 70 do 100 cm. Cvetovi so enojni, polvrstnati in vrstnati velikosti tudi do 20 cm in se razcvetajo v juniju in juliju.

Priljubljene sorte: 
vrstnato rožnato 'Sarah Bernhardt', 
vrstnato belo 'Festiva Maxima' 
 'Bowl of Beauty', katere rožnati cvet s kremastim središčem je podoben anemoni.

Aprila in maja zacvetijo potonike, tiste, ki smo jih v starih vrtovih podedovali od prednikov, in one, ki smo jih morda zasadili zase in svoje potomce. Pri nas so jih najprej sadili po samostanskih vrtovih, potem po graščinskih, malo pozneje so dobile svoje mesto tudi po meščanskih in kmečkih. Tam so mnoge stare sorte ostale do današnjih dni, ko jih dopolnjujemo še z botaničnimi vrstami in novimi kultivarji.


Potonike so cvetoče zelnate trajnice, ki jih po vrtovih sadijo zaradi velikih in gostih listov in razkošnih cvetov. Višina je nekje 1m. Cvetovi so vrsnati, vseh barvnih odtenkov. Sadimo jo na sončna do polsenčna mesta. V navadna vrtna tla.

Komentarji