Nega Anthurium

Flamingovec latinsko Anthurium L. je tropska rastlina iz družine Kačnikovke 


flamNajbolj je priljubljena ravno vrsta Anthurium scherzerianum. Rast te rastline je pokončna, listi so dolgi in izraščajo iz osrednjega dela rastline ter imajo lep lesk.  

Cvetovi so na dolgih pecljih, najpogostejša barva le teh je rdeča, poznamo pa še belo in rožnato. Včasih so cvetovi kar pretežki za svoje dolgo in razmeroma tanko steblo, zato je v tem primeru, ko se cvetovi povešajo priporočljivo namestiti oporo, ki jih drži pokonci. 

flam2Flamingovec v cvetličarnah in drugih tovrstnih trgovinah zasledimo ravno v času cvetenja, če ga nameravamo kupiti izberemo rastlino, ki ima še  kaj cvetnih popkov, ki se bodo odprli ter ima liste močne in bleščeče. 

 Flamingovec (Anthurium) ima pokončno rast. Rastlina ima velike srčaste liste, ki imajo lep lesk. Flamingovec ima cvetove na dolgih pecljih. Obarvani so lahko belo, rdeče ali rožnato. Flamingovec mora imeti poleti močno, vendar posredno svetlobo. Ne mara direktnega sonca. Pozimi ima flamingovec raje neposredno svetlobo. Pozimi prenese 16 stopinj Celzija, vendar je boljša startna temperatura okoli 20 stopinj Celzija.Flamingovec je priporočljivo presaditi vsake dve leti. Presadimo ga po cvetenju. Priporočamo uporabo šotnih substratov ali substratov za cvetoče lončnice. Zahteva precej svetlobe, vendar ne neposredne sončne svetlobe. Pri mestu, kamor postavimo rastlino tudi, pazimo na prepih, saj nam bo flamingovec na mrzlem prepihu zelo hitro propadel.(VIR)