Kupujem lokalno. Pridelujem zelenjavo in zelišča.
Pred leti sem se odločila, da se odpovem nakupovanju zelenjave in sadja v trgovini. Pozimi ne kupujem paradižnika, ki je na silo vzgojen. Tudi paprike ne, ampak se je veselim v poletnih mesecih, posejem seme in si pridelam lastne sadike.
Če te možnosti nimamo, kupimo od lokalnega kmeta.
Kmetje niso "bogataši", ki se vozijo s terenci in novimi traktorji ter črpajo subvencije. Subvencije so majhne!
Kmetje delajo cele dneve od ranega jutra, do poznega večera, nesebično se razdajajo, da imamo mi na krožniku sveže sadje in zelenjavo. Potem pa se peljemo z avtom v trgovino in kupimo zelenjavo v akciji. Ampak se ne zavedamo, kakšno ceno plačamo! Potrošnik ima moč odločanja v trgovini. Ponudba- povpraševanje. Naš nakup tuje zelenjave pripomore k večjemu dotoku tuje zelenjave, ki je lahko oporečna, izpostavljena sevanju, obarvana z kemičnimi barvili, GSO... Nikoli ne vemo. Vsi ti učinki ob zaužitju prej omenjene hrane, ki je izpostavljena dolgemu transportu in kasneje tudi skladiščenju, neznano vplivajo na naše telo in organe, saj še zadeve niso precej raziskovane. Iz nespameti, da privarčujemo nekaj evrov, škodimo sebi, pa na koncu mogoče tudi kmetu, ki svoje pridelke kasneje lahko proda pod ceno in ima velike izgube.
Komentarji
Objavite komentar