Kupujmo lokalno sadje in zelenjavo

Zadnje čase po medijih poslušamo vse vec o hrani. Velikokrat izdelke umikajo iz polic, v sadju in zelenjavi pa najdejo prekoračene vrednosti pesticidov. Nekoč ni bilo trgovin in ljudje so si vse pridelali sami. Česar niso imeli,niso niti pogrešali, zato so živeli zdravo in dolgo življenje. Današnji divji tempo življenja nam narekuje življenje in zaradi stresa, drugih obveznosti nam zmanjka moči in časa, da si vzamemo čas, globoko vdihnemo in se odpravimo na vrt. V današnjem času je pomembno, da se sprostimo in ena izmed načinov je vsekakor delo na vrtu. Sproščujoče delo, svež zrak, nagrada pa veliko pridelka. Ni lepšega, kot iti na vrt in nabrati zelenjavo za kosilo.
Zelenjava v trgovini pa le ni domača. Ne vemo od kot je, koliko časa je bila v hladilnici, kako dolgo se je vozila, s kakšnimi preparati in pesticidi je zelenjava obdelana. Kupovanje zelenjave je tvegan postopek. Zato je dobro poznati nekaj trikov o zelenjavi:
- lubenica je zrela, ko zveni votlo, če nanjo potrkamo.
- domače, eko, bio ni ekološko niti domače, če zraven ni certifikata.
- če je poreklo Slovenija, mora biti zagotovljena sledljivost. (To pomeni od njive oz pridelovalca, mimo vseh posrednikov do trgovine. Vsak korak je zabeležen.
- napolnjeno v Sloveniji še ne pomeni pridelano v Sloveniji (kupimo kumarice za vlaganje v Italiji, jih prepeljemo in vložimo v Sloveniji. Na etiketi napisano proizvedeno v Sloveniji pa pomeni, da je konzervirano v Sloveniji, pridelano pa lahko kje drugje, saj tega pri nas v Sloveniji ni potrebno navesti na etiketi od kot izhajajo surovine, razen če gre za izdelke pridelane in predelane v ekološki pridelavi s certifikatom.
- sadje, zelenjava, ki ga lahko olupimo (jabolka, krompir, kumare...olupimo saj se v olupkih nahaja veliko ostankov pesticidov.

Komentarji