Pravi žafran

Pravi žafran (Crocus sativus L.) je spomladansko cvetoča čebulnica, ki spada v skupino perunikovk (Iridaceae).
Žafran je najdražja začimba na svetu, uporabijo se samo cvetne brazde cvetov. Za 1 kilogram te začimbe tako potrebujemo 8000 cvetnih brazd. 
Žafran se uporablja tudi v zdravilstvu, predvsem še v Indiji, Kitajski in Japonski, v Evropi so z uporabi le te prekinili. Uporablja se v zelo malih količinah. Največji dnevni odmerek je 1,5 grama, odmerek 20 g pa je smrten. Odmerek 10 gramov lahko povzroči splav, driska, krvavitev iz nosu, vrtoglavico... Zaradi njene visoke vrednosti skušajo začimbo ponarediti. Zelo pogosto v ta namen uporabijo žafraniko (Carthamus tinctorius L.), ki je tudi cenejše nadomestilo za žafran v kulinariki.


Žafran odlikujeta grenak okus in jodoformska ali senu podobna aroma; vzrok temu sta kemični snovi pikrokrokin in sanfal. Vsebuje tudi karotenoidno barvilo, ki da hrani bogat zlatorumen  odtenek. Zaradi teh lastnosti je žafran zelo cenjen v kulinariki po vsem svetu. Uporablja pa se tudi v medicinske namene. (Vir Wikipedia)

žafranika
Jeseni je pravi čas, da zasadimo čebulice žafrana. Pred zimo jih ni potrebno odkopati in pospraviti, zato je bolje, da jih posadimo v skuoine, vendar ne preveč skupaj, saj se bodo čez leta čebulice razmnožile.