Zeliščni sirupi in sladke marmelade

V zeliščnem sirupu lahko uporabite vsa zelišča z vašega vrta, iz katerih si običajno skuhate čaj. Naj bo melisa, meta, rožmarin, sivka, vrtnični listi, žajbelj, timijan … Iz kombinacije zelišč lahko pripravite sirup za pomiritev (sivka in melisa), za koncentracijo (rožmarin in meta) ali za višjo odpornost (žajbelj in timijan).

Priprava zelišnega sirupa:
1 kilogram mešanice zelišč date v posodo, prelijete z vodo in rahlo vrete približno 30 minut. Precedite in dodate sladkor (na ½ litra tekočine dodate 350 g sladkorja). Sladkor raztopite in vrete približno 20 minut. Napolnite v čiste stekleničke. Sirup lahko za pitje razredčite z vodo ali ga uporabite kot preliv za pudinge, sladolede in razne jedi.
Metina marmeladaMetina marmelada je prijetna osvežitev, odličnega okusa in pomaga pri želodčnih težavah. < font-family: inherit; font-size: small;">
Priprava:
1 kg jabolk olupite in narežete na koščke. Date v posodo, prelijete s sokom dveh limon in kuhate, da se jabolka razpustijo. Vmešate 150 g svežih, drobno sesekljanih metinih listov in približno 700 g sladkorja. Znova kuhate, da se marmelada nekoliko zgosti. Shranite v čistih kozarčkih in postavite na hladno.

< font-family: inherit; font-size: small;">
Ste vedeli, da se meta imenuje po grški nimfi Menthe, Zeusovi ljubici? Ko je Hera odkrila, da jo njen mož vara, je ubogo Menthe spremenila v zel, ki jo lahko pohodimo. Pravijo, da tisti, ki zna našteti vse blagodejne učinke mete, ve, koliko rib plava v oceanu.
Breskova marmelada z vanilijo 2015
Arhiv povezav:

SIRUPI:

-Bezgov sirup
-Akacijin sirup

MARMELADE:


LIKERJI:
-Orehov liker
-Šipkov liker
-