Začimbe glede na letni čas

Odkar ljudje kuhajo in pečejo, uporabljajo tudi dišavnice in začimbe. Dišavne snovi vzbujajo tek, ker vznemirijo vohalne in okušalne živce ter pospešujejo dejavnost prebavnih žlez. Poveča se njihovo izločanje, sočasno pa tudi prebavna moč. Nekatere dišavne snovi vplivajo tudi na količino krvi, ki jo srce požene po žilah in tako vplivajo tudi na krvni pritisk
Dišavnice in začimbe je potrebno znati pravilno uporabljati - to velja za pravo kuharsko umetnost. Pri tem je zelo pomemben občutek za pravo mero. Vedeti je treba tudi, kako se posamezni aromatični dodatki prilegajo živilu, kako se skladajo z njim in kako s kombinacijo dišavnih snovi dosežemo zaokrožene vonje in okuse.
Začimbe pa imajo pa še eno pomembno lastnost, ki jo je potrebno upoštevati: da lahko grejejo ali hladijo naše telo ter gasijo ali ustvarjajo ogenj v telesu. Zato je pomembno, katere začimbe uporabljate glede na letni čas. 
V poletnem času je pripročljivo, da se izogibamo težko prebavljivi hrani, ki telo greje: meso, mlečni izdelki, jajca, kava, čokolada pa tudi ostrim začimbam in ocvrti hrani. 
Uživamo pa čim več presne hrane (najbolje sezonsko in lokalno oziroma iz vrta), torej naj prehrana bazira predvsem na zelenjavi in sadju, ki je lažje prebavljiva.
Začimbe, ki nas prijetno ohladijo v poletni vročini
V poletnem času uporabljajte v kuhinji čim več začimb in dišavnic, ki hladijo. 
 profimedia
21. 6. 2019
Odkar ljudje kuhajo in pečejo, uporabljajo tudi dišavnice in začimbe. Dišavne snovi vzbujajo tek, ker vznemirijo vohalne in okušalne živce ter pospešujejo dejavnost prebavnih žlez. Poveča se njihovo izločanje, sočasno pa tudi prebavna moč. Nekatere dišavne snovi vplivajo tudi na količino krvi, ki jo srce požene po žilah in tako vplivajo tudi na krvni pritisk
Dišavnice in začimbe je potrebno znati pravilno uporabljati - to velja za pravo kuharsko umetnost. Pri tem je zelo pomemben občutek za pravo mero. Vedeti je treba tudi, kako se posamezni aromatični dodatki prilegajo živilu, kako se skladajo z njim in kako s kombinacijo dišavnih snovi dosežemo zaokrožene vonje in okuse.
Začimbe pa imajo pa še eno pomembno lastnost, ki jo je potrebno upoštevati: da lahko grejejo ali hladijo naše telo ter gasijo ali ustvarjajo ogenj v telesu. Zato je pomembno, katere začimbe uporabljate glede na letni čas. 
V poletnem času je pripročljivo, da se izogibamo težko prebavljivi hrani, ki telo greje: meso, mlečni izdelki, jajca, kava, čokolada pa tudi ostrim začimbam in ocvrti hrani. 
Uživamo pa čim več presne hrane (najbolje sezonsko in lokalno oziroma iz vrta), torej naj prehrana bazira predvsem na zelenjavi in sadju, ki je lažje prebavljiva.
  • žajbelj
  • bazilika
  • lovor
  • drobnjak
  • koper
  • koriander
  • origano
  • rožmarin
  • timijan
  • pehtran
Vir začimb, ki hladijo: zazdravje.si, wanderlust.com

Komentarji