Pikapolonica

Polonice (znanstveno ime Coccinellidae) so družina hroščev, v katero uvrščamo okoli 5.000 danes živečih opisanih vrst žuželk. To so najprepoznavnejše žuželke med kukujoidi, predvsem na račun živobarvnih pikapolonic, ki so splošno znane po tem, da plenijo žuželke, ki zajedajo na kulturnih rastlinah. Vendar pa nimajo vse polonice pikastega vzorca, zaradi česar je »polonica« ustreznejše ime za predstavnike družine Coccinellidae.             (VIR: wikipedia)
Razvojni krog:
Razvojni krog pikapolonice
Samica pikapolonica izleže petdeset do tristo ali še več jajčec naenkrat, v manjših paketih (do 50 jajčec), ki jih prilepi na rastlino in so bledo rumene barve. Iz njih se od treh do petih dni izležejo ličinke – sive, morda črne ali modre s svetlimi rumenimi ali oranžnimi oznakami. Ličinke pikapolonice so podolgovate, poraščene z mnogimi trni in imajo na sebi podoben vzorec kot starši, zanimivo pa je, da lahko ličinka med rastjo štirikrat spremeni kožo, preden se spremeni v odraslo žival. Koža namreč ne raste skupaj z njo, zato se deli in spodaj je že nova, večja. Stadij ličinke traja okoli dva tedna, nato se žival zabubi (buba je nepremična) in se po sedmih do desetih dneh preobrazi v odraslo žival. Pikapolonice so ponavadi živih barv, s čimer opozarjajo plenice, da niso najbolj okusen obrok ali pa jim s tem grozijo, da so morebiti celo strupene. Kadar je pikapolonica napadena, izpusti iz nožnih sklepov smrdeč izcedek ter preženejo ptice in druge živali ter jih tako odvrnejo od namena, da bi jo pojedli. (VIR: Bodieko.si)
 
Na mojem vrtu skrbim za biotsko ravnovesje. Na vrtu živijo različne živali, koristne žuželke in škodljivci, vendar vsi v mejah. Vsaka žival ima mesto v prehranjevalni verigi. Če s kemičnimi pripravki pobijemo eno vrsto žuželk, tvegamo, da pomorimo tudi koristne žuželke.
Na gredici z bobom sem najprej opazila veliko listnih uši. Nisem jih zatirala, saj je njihov naravni sovražnik PIKAPOLONICA. Potihoma sem upala, da pridejo pikapolonice in jih zatirajo.  Ko sem pogledala malo bolje sem se zelo razveselila pikapolonic, zaenkrat so še ličinke. Tudi to je znak, da je moj vrt ekološki, raznolik in naravi prijazen.
Če hočemo na vrt privabiti pikapolonice, moramo vedeti, da poleg listnih uši in drugih malih žuželk se pikapolonice prehranjujejo tudi s pelodom, privabijo jih regrat, divji korenček, koper, kumina, rman. Pikapolonice živijo tri leta in v teh treh letih jih pojedo preko pet tisoč.

ličinke pikapolonic