Čiliji in feferoni

Sem ljubiteljica pekoče hrane, prav zato si sama vzgajam čilije in feferone. Čilije in feferone lahko gojimo na prostem ali pa v loncih. Radi imajo svetlobo, vročino in veliko vode.
 
Čili kot okras in sveža začimba pri roki
 
Čiliji in feferone (Capsicum annum L. subsp. microcarpa ) spadajo v družino razhudnikovk (Solanaceaea) in so sorodniki paprike (Capsicum annum L. subsp. macrocarpa).
 
Že nekaj let zbiram semena različnih vrst čilijev in feferonov. Iz njih pripravim različne pekoče omake, pekoči ajvar, čilije tudi posušim in nato zmeljem v prah in ga uporabim kot začimbo. Čiliji so lahko tudi lep okras. Še posebej prav nam pridejo v majhnih stanovanjih, kjer združimo lepo s koristnim.


 Čilije in feferone najprej posušim, nato poberem večino semen in jih shranim. Posušen plod in preostala semena zmeljem v prah in ga uporabljam kot začimbo. Čilije in feferone sušim tako, da jih z iglo preboden in jih nanizam na vrvico. Ko feferon ali čili potrebujem, ga samo vzamem in že se kuha. Dlje kot čili v določeni jedi kuhamo, bolj bo ta jed pekoča. Nepogrešljivi so v mehiških jedeh.

Sejančki:


 

 
 
Poglejte tudi:
-