Rabarbarina pita


Sestavine:




Za testo:

  • 250 g moke
  • 150 g masla (ohlajenega)
  • jajce
  • 80 g sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1 kanček ruma

Za vrhnji sloj:

  • 1 kg rabarbare
  • cimet in sladkor (za posipanje)
  • 3-4 jajčne beljake
  • 50-80 g sladkorja v prahu

Priprava:

Za rabarbarino pito najprej zmešamo moko, na tanko narezano hladno maslo, jajce, sladkor, kanček ruma in ščepec soli ter na hitro zgnetemo v testo. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik.
Testo razvaljamo na velikost modela za peko in z njim obložimo model (lahko je tudi okrogel), tako da je rob testa nekoliko dvignjen. Po potrebi pritisnemo testo s členki prstov ob model. V segreti pečici pečemo pri ca. 180 °C 6-8 minut.
Medtem olupimo rabarbaro, odstranimo spodnji del in jo razrežemo na 2-3 cm dolge dele. Tako pripravljeno rabarbaro položimo na predpečeno testo. Odvisno, kako kisla je rabarbara, jo potresemo z več ali manj sladkorja in cimeta. Vse skupaj pečemo tako dolgo, da testo porjavi in se rabarbara zmehča.
Jajčni beljak stepemo skupaj s sladkorjem v prahu v sneg, ga nanesemo na pito in po želji potegnemo z vilico valovite vzorce. Pri visoki temperaturi (funkcija za gretje zgoraj) pustimo, da beljak malo porjavi.
Rabarbarino pito vzamemo iz modela, jo nekoliko ohladimo in razdelimo na porcije.
Mogoče vas zanima tudi: