Vinska trta in rez

Vinska trta je zahtevna rastlina in potrebuje veliko nege. Potrebno je veliko časa in dela, da dočakamo dobro letino in jo izkoristimo. Zdaj je najprimernejši trenutek za obrezovanje. Poznamo različne rezi. Če imamo nasad oziroma vinograd, režemo drugače, kot če imamo brajda. Z vinsko trto imamo delo skozi celo leto. Najprej jo pozimi porežemo. Nato odstranjujemo vitice in liste, škropimo, vežemo, gnojimo in na koncu septembra in oktobra pridelek poberemo, ga stisnemo v čudovit mošt, ki čez nekaj časa postane vino. 

Stara Mariborska trta je najstarejša trta v Sloveniji
Pred začetkom rezi
Vinograd in potem tudi vsak trs posebej si najprej ogledamo in ocenimo njegovo rast v preteklem letu. Kakovosten pridelek lahko pričakujemo na rozgah, ki so vsaj 1 m dolge in debele 7 do 10mm. Rozge dolge 50 cm ali manj dajo pridelek z nizko sladkorno stopnjo in z visokimi kislinami. Kratke rozge so posledica preobremenitve ali pa tudi senčenja, posebno če se privezani šparoni na konceh križajo.

Zelo razširjena je dvošparonska vzgojna oblika, kjer režemo dva šparona in dva reznika.


V vinogradih z večjim številom trt na hektar, oziroma z manjšimi medvrstnimi in razdaljami v vrsti, se poslužujemo enošparonske vzgojne oblike. 

Vez šparonov
Šparone običajno vežemo v loku vsakega v svojo stran. 

Kordonska vzgoja
Pri kordonski vzgoji režemo reznike in penjevce (rozga z 4 do 6 očesi). 
Stroj za rezanje vitic vinske trte