Kumare za lepšo kožo

Kumare  niso le slastne, ampak tudi izjemno učinkovita sestavina obraznih mask. Zaradi njenih osvežilnih lastnosti bo vaša koža videti bolj zdrava in sijoča.

Svežo kumaro narežemo na 1 cm debele kolobarje in si jih nadenemo na oči. Oči bodo spočite. 

Za kumare je znano, da uspešno pomagajo pri ledvičnih in žolčnih kamnih, opeklinah in različnih ranah, diabetesu, vnetju sklepov, bolečinah v kosteh, zatečenih udih in lajšajo simptome klimakterija. Z njimi se borimo tudi proti visoki telesni temperaturi. Po nauku domače medicine v tem primeru popijemo kozarec svežega soka iz kumar.

(vir: Vizita.si)

Poiskala sem nekaj receptov mask za obraz. Pa preizkusimo!


Kumare in jogurt

Ta maska je primerna za vse tipe kože. Potrebujemo:
- polovico kumare 
-eno čajno žlico navadnega jogurta

Kumaro olupimo in iz njega naredimo pire. Tega pomešamo z jogurtom. Zmes razmažite po obrazu, vratu in dekolteju. Masko pustite delovati 15 minut. 

Mlečne kisline v jogurtu deluje kot neke vrste piling. Koža bo bolj gladka in navlažena. Jogurt bo še zlasti blagodejno vplival na kožo, ki je bila dalj časa izpostavljena soncu ali je nagnjena k mozoljem. Če jogurt pomešate s kumaro, ki je znana po svoji hladilni moči, boste dobili idealno masko. 

Kumare in med

Potrebujemo:
- polovico kumare 
-dve čajni žlici medu ali aloe vere.


Masko pripravimo tako, da kumaro najprej olupimo in iz nje naredimo pire, ki mu dodamo med oziroma aloe vero. Tudi to maskona obrazu, vratu in dekolteju pustite delovati 15 minut. Nato jo sperite.

Med bo v kombinaciji s kumaro spodbudil elastičnost kože. Med poleg tega spodbuja obnavljanje kože, zato bo vaša koža po nekajkratni uporabi videti bolj zdrava in sijoča. Namestu medu pa lahko uporabite tudi aloe vero. 

Kumare in mleko

Potrebujemo:
-polovico kumare, 
-četrt kozarca mleka, 
-čajno žlico medu,
- čajno žlico rjavega sladkorja. 

Iz kumare naredimo pire, v ločeni posodi sladkor dobro pomešajmo z mlekom in medom. Mešanici dodamo pire in imeli bomo idealno masko za poletne dni.


Rjavi sladkor lahko uporabimo namesto pilinga. V kombinaciji z mlekom in medom bo kožo še osvežil.



Kumare za mladosten videz
Poleg vitkosti kumare pomagajo tudi do lepe kože. Ščitijo pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov in imajo dokazan 'anti-aging' učinek. Zrelejšo kožo delajo bolj mehko, čvrsto in napeto, pomagajo pa tudi pri mastni in nečisti koži, saj čistijo in ožajo razširjene pore. Delujejo proti aknam in tudi drugim kožnim boleznim.
Tudi kumarični sok je odličen za izboljšanje videza kože, saj ji vrača lesk. Voda v kumarah pa oskrbuje kožo s potrebno vlago, ki je nujna za sijočo polt.
Kumare lahko uporabljate kot zunanjo oblogo tudi pri raznih drugih težavah s kožo, na primer pri oteklini pod očmi in pri sončnih opeklinah. Pri tem pomagata dve glavni sestavini v kumarah: askorbinska kislina in kofeinska kislina, ki preprečujeta predvsem zadrževanje vode v telesu.

Kumare so učinkovite tudi pri ohranjanju vitkosti. So nizkokalorične (sto gramov ima le 12 kalorij) in hitro izzovejo občutek sitosti, se hitro prebavijo in pomagajo pri izločanju odvečne tekočine iz telesa.
Za ohranjanje telesne teže strokovnjaki zato vsaj enkrat tedensko priporočajo dan kumar, za hujšanje pa lahko dieto s kumarami.
Poiščite kakovostno kumaro
Ker so kumare zelo občutljive na vročino, jih hranite v hladilniku. Kakovostna kumara je trda, valjasta in temno zelena. Izogibajte se kumar, ki so zgrbančene, rumenkaste barve ali imajo vdrtine. Tanjše kumare pa imajo ponavadi manj semen kot debele.

Najbolje pa je, da si jih vzgojite sami na vašem vrtu. Tako boste točno vedeli, kako ste jih vzgojili. ----->