Bazilika


Bazilika je zelo znana začimba v kuhinji, še posebej Italijanski. Najboljše gre skupaj s paradižnikom, ne pogrešljiva je na pizzi, paradižnikovih omakah, mesu. Lahko jo uporabimo tudi, kot čaj, ali pa listek bazilike dodamo tudi v limonado. 



Bazilika (tudi bažíljka; Ocimum basilicum L.) je začimbna, močno aromatična, enoletna rastlina.
Bazilika ima malo sladak, svež okusDuh spominja na nageljnove žbice in meto.
Zraste 20 - 40 cm visoko. Cvetovi so rožnati ali zelenkasto-beli. Bolj dišijo nizke sorte, ki imajo malo listja.
Čas cvetenja je od junija do septembra.
Pri kuhanju se uporabljajo sveži ali posušeni listi.


Po današnjih spoznanjih izvira bazilika iz Afrike. Danes je razširjena tudi v Aziji in obehAmerikahEvropska bazilika prihaja iz območjaSredozemlja. Glavni izvozniki so poleg Italije šeFrancijaMaroko in Egipt. V ZDA gojijo veliko bazilike v Kaliforniji.
Bazilika ima vlogo tudi v nekaterih verstvih in se tam ne uporablja kot začimba. Primer je Indija. Po hinduističnem nauku je bazilika posvečena bogu Višni in simbolizira njegovo soprogo Lakšmi.
Vse od antičnih časov pa globoko v srednji vek so ji pripisovali različne čarobne učinke od zdravilnih do škodljivih. Dejstvo pa je, da bazilika pomirja, zbuja tek in pospešuje prebavo.

Uporabljamo jo za:
jedi iz grahafižola in gob
prikuhe iz paradižnikakumar in gob
pečenke iz sesekljanega mesa ter k jagnečjisvinjski in goveji pečenki
pečene ribe
italijanske zelenjavne juhepice in paradižnikova juha