Koruza


 


  1. Koruza za silos
  2. Koruza za kokice
  3. Sladka koruza



Koruza (Zea mays L.) spada tako med poljščine, kot k zelenjadnicam, na vrtu seveda gojimo ponavadi koruzo za kokice ali sladko koruzo.

Dobro gre skupaj s krompirjem, ki ga posadimo med koruzo in s fižolom, ki se vije po koruzi in jo uporablja za oporo. Tudi krompir ne moti koruze, ker je v zemlji. Skupaj pa gresta dobro tudi krompir in fižol.

(vir: delo)


Koruzo sejemo aprila, maja, ko je možnost pozebe za nami. Zrela pa je avgusta, septembra, sladko koruzo pa lahko uživamo že prej, ker prej doraste. Spolni organi koruze so laski in metlica, ki sta na eni rastlini (enodomna rastlina), vendar je koruza rada, če jo oplodi pelod druge koruze, opraši pa jo veter (vetrocvetka), zato tudi nekateri odrežejo metlice, da se lažje oplodi. Na vrtu jo okopamo večkrat, še posebej, ko je rastlina majhna in mora tekmovati s plevelom, korenine tudi osipamo, saj so korenine koruze zelo plitke. Nekaj semena si pustimo za naslednje leto. Pred setvijo seme namočimo skozi noč in posejemo. Ko koruza vzklije in pride iz zemlje, lahko dosadimo sadike, ki si jih pripravimo za vsak slučaj.