Začimbe in dodatki jedem


  • SOL je začimba, ki jo veliko uporabljamo pri kuhanju. Sol se ne vpije v hrano, jed pa je enako slanega okusa, torej jo zaužijemo manj. 


Uporabljamo pa različne: morsko, tibetansko, zeliščno sol, ali solni cvet, izogibamo pa se soli z dodatki.
  • SVEŽA ZELIŠČA, ki jih lahko za zimo posušimo ali kupimo posušena: peteršilj, zelena, drobnajk, koprc, meta, timijan, origamo, bazilika, lovor, majaron, šetraj, pehtran, ingver, žajbelj, janež, kumina, cimet, curry.

  • NA VRTU lahko pridelamo vso zelenjavo, hren, rukolo, krešo, redkev, lahko jih pridelujemo tudi v loncih na terasi, če nimamo vrta. Vse se da.
  • ZELENJAVA z močnejšim okusom, ki jo lahko dodajamo kot začimbo: por patinak, peteršilj, gomolj zelene, koromač
  • ČEMAŽ raste v vlažnih gozdovih, tudi pri naši Dravi. Listi so podobni šmarnici(ki je strupena) leda imajo močen vonj po česnu.


  • GOBE včasih popestrijo, kuhane na sopari, ali juhi ali kot dodatek v omaki. , lahko jih tudi pohamo ali pečemo.





  • PIVSKI KVAS (kosmiče) uporabimo kot začimbo juh in enolončnic, so bogati vir vitaminov B.