Zamrzovanje zelenjave

Obilnega pridelka, ki ga pridelamo na vrtu, večkrat ni mogoče sproti uporabiti. Zato pride prav pozimi, ko na vrtu ni sveže zelenjave. Zelenjavo lahko shranjujemo na več načinov. Zamrzovanje je ena najuspešnejših in najpogostejših metod shranjevanja zelenjavnih pridelkov.
Mikroorganizmi, ki povzročajo propadanje zelenjave, so pri nizkih temperaturah skoraj popolnoma onemogočeni. Zamrznjena zelenjava obdrži skoraj vso hranilno vrednost, ponavadi se dobro ohranita tudi okus in izgled. Zamrzujemo svežo, nepoškodovano zelenjavo

Vrtnine, ki so primerne za zamrzovanje so: BELUŠI, BROKOLI, MLADE BUČE, CVETAČA, STROČJI FIŽOL, MLADO KORENJE, SLADKA KORUZA, ŠPINAČA IN BLITVA. Če ste vzgojili presežke zgoraj naštete vrtnine, veselo na delo.


PRIPRAVA ZELENJAVE:
Zelenjavo pripravimo za kuhanje, v vreli vodi jo blanširamo in nato ohladimo. Večina zelenjave potrebuje dve do tri minute blanširanja; korenovke in koruzni storži štiri do sedem minut, odvisno od velikosti. Zelenjavo pakiramo v plastične vrečke ali plastične posode. Iz vrečk, ko jih zapremo, iztisnemo zrak in tako prihanimo prostor, hkrati pa preprečimo propadanje vrtnin.

Preden zelenjavo dolgotrajno zamrznemo, je pomembno, da jo pred tem blanširamo, saj tako uničimo mikroorganizme. Z blanširanjem izboljšamo kvaliteto zelenjave. 

Listnata zelišča lahko zamrzujemo tudi v ledenih kockah. Primerna zelišča so bazilika, meta, peteršilj, pehtran in drobnjak. Kmalu po tem, ko smo jih obrali, ta zelišča izgubijo okus in aromo, zamrzovanje pa jih ohrani. 




Zelišča speremo in jih natanko nasekljamo s kuhinjskim nožem. Zelišča vsujemo v modelčke za ledene kocke in jih zalijemo z mrzlo vodo. Zamrznemo jih, zeliščne kocke pa nato shranimo v vrečke v zamrzovalniku. Enostavno jih dodajamo med kuhanjem, ko jih potrebujemo.

Izpad električne energije nam lahko pokvari ves trud, ki smo ga vložili v pripravo, zato je pomembno, da ne odpiramo vrat zamrzovalnika, da bi preverili vsebino. V večini starejših zamrzovalnikov bo zelenjava ostala zamrznjena še vsaj 11 ur, v novejših pa 29 ur, vendar le, če vrata ostanejo zaprta.