Peteršilj

Peteršilj (Petroselinum crispum L.) je zelenjadnica, nekateri ga štejejo k začimbam. Poznamo listnati in korenasti peteršilj, kjer je uprabna cela rastlina, tudi listi. Je dvoletnica, kar pomeni,da cveti drugo leto. Gojimo ga lahko na vrtu, pa tudi v lončku na okenski polici bo uspeval. Seme dolgo kali, zato je boljše, da na vrt sadimo sadike. Ker je seme zelo majhno, ga lahko tudi predhodno nakalimo. Tla morajo biti zrahljana. Najbolj mu ustrezata bogata in vlažna prst ter sončna ali delno senčna lega. Enkrat na mesec ga dognojimo s uravnoteženim tekočim gnojilom. Zemlja naj bo ves čas vlažna. Peteršilj porežemo, ko je visok 15 cm. Stebla odrežemo približno 2,5cm nad tlemi, da bodo pognala nova stebla. Peteršiljeve liste lahko zamrznemo, korenine pa so odlične za domačo govejo juho ali pa domačo vegeto
Mešanica posušene zelenjave

Peteršilj se nahaja tudi v začimbni mešanici ali domači vegeti.


Peteršilj je del mojega zeliščnega vrta na terasi, pozimi pa se bodo vse rastline , skupaj s peteršiljem preselile na toplo kuhinjsko polico, kjer bom imela sveže vitamine tudi pozimi. 

Komentarji