Bezgov sok

Bezeg je zacvetel.

Za bezgov sirup potrebujemo:
1 kg sladkorja
30 bezgovih cvetov
2 limoni
Citronsko kislino
Vodo

Najprej naberemo dišeče, sveže cvetove bezga, okrog 30 naj jih bo. Cvetove pregledamo in odstranimo žuželke. Odsvetujem nabiranje bezgovih cvetov pri glavnih cestah, kjer je količina izpušnih plinov visoka. Poiščemo odmaknjena mesta na poljih in gozdov. Bezeg ima zelo rad rodovitna tla. Cvetove dodano v bovlo ali skledo in jo prelijemo z vodo. Cvetove obtežimo s rezinami limon. Pustimo namakati 24 ur.


Vodo odcedimo, cvetove pa iztisnemo. Precedimo skozi gazo ali gosto cedilo. Vodo prelijemo v posodo in zacnemo počasi segrevati. Dodamo več kot 1 kg sladkorja, najboljše po okusu. Dodamo tudi limonin sok in citronko. Segrevamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Še vroči sok nalijemo v oprane steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo na temnem in hladnem mestu, odprt sirup pa v hladilniku. Sok mešamo po okusu. Postrežemo ga z rezino limone in ledom.

Bezgov sok z ledom in meliso