Sirup iz smrekovih vršičkov


Sirup je odlično sredstvo za lajšanje kašlja in zdravljenja prehlada. Pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, spodbuja prekrvavitev sluznice, dihalnih poti in izločanje sluzi, blaži vnetje grla, blagodejno deluje na vsa dihala. Poleg tega sirup iz smrekovih vršičkov obnavlja in varuje izsušeno sluznico dihal, blaži hripavost in pospešuje izkašljevanje. Znan pa je tudi po tem, da tudi zavira rast mikroorganizmov in zmanjšuje izpostavljenost infekcijam. Ker sirup iz smrekovih vršičkov vsebuje veliko vitamina C krepi splošno odpornost, poživlja telo in duha ter preganja utrujenost. Poleg vseh že naštetih zdravilnih učinkovin pa je dober tudi za čiščenje krvi in pri krvavitvah dlesni.





Za sirup potrebujemo:
smrekove vršičke
sladkor
steklen kozarec


Naberemo sveže smrekove vršičke, potem pa jih damo eno plast v kozarec, nato eno plast sladkorja in tako nadaljujemo, dokler kozarec ni poln. Pokrijemo ga s folijo in ga damo na sonce. Pustimo ga 40 dni, nato pa ga precedimo skozi gazo in ga shranimo v temen in hladen prostor, mogoče v klet.
Sirup pa lahko tudi kupite v lekarnah in bolje založenih trgovinah.

Naredimo lahko tudi smrekov liker, tako da narejenemu sirupu dolijemo izbrano kvalitetno žganje, pustimo stati še nekaj dni, nato pa liker poljubno razredčimo s prekuhano vodo.

Zasledila pa sem tudi drugi način priprave sirupa:
Za pripravo potrebujete:
liter vode,
20 dag smrekovih vršičkov 
kilogram rjavega sladkorja 

Smrekove vršičke stresite v posodo in jih prelijte z vodo ter nato na ogenj. Ko voda zavre, naj se kuhajo še približno 10 minut. Smrekov sok nato precedite in vanj vmešajte sladkor, ponovno zakuhajte in pustite še 20 minut na zmernem ognju. Še vroči sok nalijte v steklene kozarce, takoj zaprite in spravite v temen in hladen prostor.

Kar nekaj iglavcev naj bi bilo primernih za obiranje vršičkov, a tisa zagotovo ni med njimi, saj je strupena

Komentarji