Hiacinta

Hijacinta je ženska oblika imena Hiacint, ki prek latinskega Hyacinthus izhaja iz grškega imena Hiakinthos, ki se povezuje na grško besedo hyjakinthos v pomenu »cvetlica, drag kamen«

ženske oblike imena: Cintia, Cintija, Ciniza, Jacinta
moška oblika imena: Hijacint

Hijacinte prihajajo iz Grčije in Male Azije. V sredini XVII. stoletja so, na željo Madame de Pompadour zapolnile, vrte Versaillesa in zelo hitro so postale nadvse priljubljene rastline. Pripadajo družini Liliaceae - liljavk.

Hijacinte pozimi prinašajo pomlad v stanovanje. Kupujemo jih kot lončnice ali vzgajamo iz čebulic v posebni stekleni posodi. Čebule hijacint cvetijo naslednje leto, če jih posadimo v vrtu. Sčasoma bodo tvorile tudi nove dodatne čebulice, ki jih lahko ločimo in posadimo vsako posebej. 



Hiacinte lahko silimo v kozarčih. Potrebujemo stekleno posodico za siljenje, vodo in suho čebulico hiacinte. Vodo nalijemo tako, da se malo dotika vodne gladine in jo postavimo v suh in topel prostor. Že pozimi bomo občudovali dišeče hiacintine cvetove. Nekateri pa jih sadijo raje zunaj, saj je vonj hiacinte izjemno močan in omamen. 


Čebulice dobimo v vseh vrtnih centrih in trgovinah. So zelo priljubljene, saj z njimi nimamo nič dela, le posadimo jih na stalno mesto. 

majhne sadike hiacinte so zrasle iz
materne čebulice, ki se je posušila

Čebulčki



Rastlina v fazi tvorbe cveta

Posadimo jih v lončke ali na prosto

Komentarji