Čemaž

Čemaž (Allium ursinum) spada v družino lukovk (Liliaceae). Listi so pritlični, večinoma sta dva, široki so 2-5 centimetrov, jajčasto suličaste oblike. Cvetna stebla so trioglata, pokončna in votla. Cvetovi so zbrani v razkošnem pakobulu. Imajo izrazit vonj po česnu. Cveti od aprila do maja. Čemaž je trajnica, ki prezimi s čebulico v tleh. Raste na senčnih, vlažnih, humoznih rastiščih v listnatih, mešanih, gozdovih in lokah, pogosto v večjih skupinah. 

Čemaž je rastlina, ki ljubi senco in kaže na tla, bogata s hranljivimi snovmi. Na severu je ta rastlina redkejša. Zaradi značilnega vonja ji pravijo tudi gozdni česen. 
Mlade liste nabiramo pred cvetenjem. Imajo blažji okus od česna in v nasprotju z njim po zaužitju ne povzroči neprijetnega vonja. Od vsake rastline odtrgamo le en list, da se lahko ohranijo. Liste čemaža uporabljamo kot začimbo, podobno kot česen.  V zadnjih letih je je zelo cenjen v kuhinji, kot dodatek solatam in juham, skuti, na kruhu in pici, testeninah, narastkih,...

 ČEMAŽ NA VRTU
Potrebuje polsenčno do senčno rastišče in globoka, s humusom bogata tla. Semena kalijo šele naslednje leto, če sploh, zato je bolje, da semena kupimo. 

Čemaža ne smemo zamenjati s strupenimi listi šmarnice (Convallaria majalis) in jesenskega podleska (Colchium autumnale). Zapomnite si, da listi čemaža disijo po česnu, zlasti, če jih nasekljamo. 


POSKUSITE:

Špageti s čemažem

Komentarji