Če si vzamete čas in temeljito razmislite katere pridelke boste gojili, boste lahko svoj zelenjavni vrt ne glede na njegovo velikost kar najbolje izkoristili.
Presenetljivo je, kako pogosto vrtnarji gojijo zelenjavo na slepo srečo. Nekateri se ne morejo upreti katalogom s semeni in še preden se zavejo, porabijo celo premožnje za enkret več semen kot imajo prostora na vrtu. Nekateri vsako leto polovico vrta zasadijo s krompirjem, drugo pa z zeljem. Nekateri gojijo tudi zelenjavo, ki je potem sploh ne uživajo.
ODLOČITE SE KAJ IMATE RAJE
Naredite seznam zelenjave, ki bi jo najraje gojili. Razen, če imate neomejen prostor, se osredotočite na tisto, kar je redko v trgovini ( črni koren ), kar je drago ( beluši), kar je najboljše sveže ( koruza ) ali je okusnejše, kot tisto kar je pridelano za masovno pridelavo ( paradižnik ). Posvetujte se tudi z ostalimi člani, kaj oni radi obirajo na vrtu. Zapišite si kaj bo kdaj dozorelo za vsak mesec posebej. Če želite dolgo imeti svežo zelenjavo, in se izogniti presežkom, spomladi in jeseni sadite v manjših količinah večkrat.
Potrebno je kolobariti. Grede razdelimo na štiri poljine in nato gnojimo s hlevskim gnojem samo eno poljino vsako leto. Na sveže pognojeno poljino nato sadimo rastline, ki imajo rade hlevski gnoj, na zadnjo poljino pa zelenjavo, ki je ne prenaša. Pa tudi manj dela imamo in porabimo manj gnojila. Kolobarimo tudi zato, da zmanjšamo bolezni in zmanjšamo škodljivce. Pa veselo na delo.
Komentarji
Objavite komentar