Gojenje sadik


Veliko zelenjavnic zraste in dozori tam,kjer jih posejemo, nekatere pa presadimo, ko so rastline še mlade. 
Z gojenjem sadik pridobimo čas in prostor na vrtu, saj lahko takrat na vrtu sadimo kaj drugo. Nekatere rastline, kot so peteršilj, težko vzgojimo direktno na vrtu, zato je bolje vzgojiti sadike.

 Sadike bučnic je potrebno presajati previdno, saj bučnice ne marajo presajanja. Presajamo previdno, da ne poškodujemo koreninske grude.

Nekateri seme še predhodno nakaljujemo, da pridobimo čas. Papriko, čilije, paradižnik in bučke potrebujejo dolgo časa, da dobimo pridelek.

Sadike vzgojimo v toplem in svetlem prostoru. Na prosto jih damo šele, ko ni več nevarnosti zmrzali, torej maja. Ko sejemo semena v korita ali lončke, jih moramo najprej zredčiti, kasneje tudi presaditi. Vsa semena skoraj nikoli ne vzklijejo, zato v šotne kocke ali v multiplošče sejemo po dve semeni. Sadike redno zalivamo in skrbimo da niso pretegnjene in pazimo, da jih ne uniči padavica sadik ali plesen. Na vse dejavnike moramo računati in slabe odpravimo. Delo se nam izplača, saj so sadike v trgovini zelo drage. Kupimo le kake posebne sorte, ki jih kasneje sami razmnožujemo naprej.
Sadike solate:
 Sadike endivije

Zemlja za presajanje je zelo pomembna, saj je v njej veliko hranil, ki so prilagojene za majhne rastline, to je sadike. Sadike bodo močne, utrjene in predvsem je pomembno, da so kompaktne, da niso pretegnjene.

Sejančke presadimo v zemljo za presajanje,
 ki ima dovolj hranil in mineralov za nadaljno rast



Multiplošča

Mogoče Vas zanima tudi:


Komentarji