Padavica sadik

VIR 
Okužena rastlina lahko propade takoj, lahko pa se znaki okužbe pojavijo po kalitvi. Na spodnjem delu stebelca (koreninski vrat) in na koreninah se rumene kasneje pa rjave in črne pege.  Okuženi del stebla začne gniti, nato se osuši, rastlina pa zgubi oporo in poleže - »pade«. Gliva se pojavlja mestoma in se nato širi v koncentričnih krogih - gnezdih. Po propadu rastline se na njej pojavi siva plesniva prevleka.  V rastlinjakih, kjer je relativna vlaga ponavadi visoka in ima gliva najugodnejše pogoje razvoja. Gliva se ohranja v odmrlih ostankih okuženih rastlin.(vir)

Padavica sadik (Pythium spp., Alternaia spp., Phytophtora spp., Sclerotinia sclerotiorum, Fusarium spp., Rhizoctonia solani)




Znaki bolezni: 
Rastline okužuje le v zgodnjih razvojnih fazah (v času kalitve in nekaj časa po vzniku). Če gliva okuži rastlino v času kalitve, klica propade že v tleh. Po vzniku rastlin so bolezenska znamenja izrazita. Na pritlehnem delu stebelca (koreninski vrat) in koreninicah, se sprva pojavijo umazano rumene, pozneje rjave in črne lise, ki se večajo. Okužen del stebla začne gniti, nato se osuši in stanjša kot nit. Rastlina zgubi oporo in poleže. V vlažnem vremenu se na rastlinicah pojavi plesniva prevleka. Gliva se od obolele rastline širi radialno zato so okužene rastline v bolj ali manj okroglih gnezdih.

Pogoji za okužbo:
 

Gliva se ohranja v odmrlih ostankih okuženih rastlin ali pa oblikuje oospore (trajne spore). Gliva kali in se širi pri temperaturi 10 do 18 °C. Bolezen pospešuje visoka vlažnost.

Zatiranje:
 

Sadike preventivno ali kurativno obvarujemo pred pojavom padavice, če jih zalijemo ali poškropimo s fungicidom Ortiva.

Komentarji