Rastlinjaki


Po definiciji iz sskj je to pokrit prostor za gojenje rastlin. Definicija za rastlinjak, ki je namenjen vrtnarski pridelavi, opredeljuje rastlinjak kot zgradbo, ki je pokrita s prosojnim ali polprosojnim materialom in je namenjena gojenju rastlin v vsaj delno kontroliranem okolju, višina rastlinjaka omogoča pokončno hojo odraslega človeka in nemoteno delo. Pridelava v rastlinjakih sesmatra kot visoko intenzivna kmetijska pridelava, za katero je značilno veliko ročnega dela in visoki vnosi kapitala na enotopovršine. 
Razvoj industrije za izdelavo rastlinjakov in opreme se je v severni Ameriki pričel dosti kasneje.  Šele v 19 stoletju so prve rastlinjake prinesli emigranti iz Evrope. 

Pridelujejo se rastline, ki dosegajo visoko vrednost na enoto površine. Ekstenzivna kmetijska.pridelava pa zahteva veliko površin na enoto ročnega dela in kapitala donosi na enoto površine pa so nizki. To j glavna razlika med pridelavo na prostem in pridelavo v rastlinjaku. Industrija pridelave v rastlinjakih izvira iz Nizozemske iz obdobja zlatih let to je bilo leta 1600. Razvoj se je začel nekje v prvi polovici 17 stoletja, ko je bila Nizozemska pomorsko najbolj razvita država na svetu. V tistem času se je njihovo trgovanje hitro razvijalo in doseglo stopnjo, ko je Nizozemska opravljala polovico vseh pošiljk v svetu in mesto Amsterdam je postalo vodilno trgovsko mesto na svetu. Življenjski standard Nizozemcev je bil najvišji na svetu. Evropska boržuazija je v tem.času posvečala veliko pozornosti na eleganco in za to bila pripravljena tudi plačevati. Spomladanske cvetlice, ki so jih lahko občudovali že pozimi in sadje izven sezone so bili zelo iskani artikli. Grozdje so gojili v rastlinjakih ob skalnih stezah v zahodni Holandiji v ograjenih prostorih pokritih s steklom. Ti rastlinjaki so akumulirali energijo od sonca med zimo in tako povzročili zgodnejše pridelovanje grozdja. V 17 stoletju so s cvetovi siljenih čebulic oskrbovali vso Anglijo, Francijo, Nemčijo in druge države.



Za zagotovitev stabilnosti nekega pridelovalnega območja je pomembno,da upoštevamo tri dejavnike: -pridelovalne stroške -kvaliteto -stroške transporta Pridelavo rastlin v rastlinjakih delimo na: -pridelava okrasnih rastlin -pridelava sadik -pridelava zelenjadnic in dišavnic -pridelava sadja

VEČ O RASTLINJAKIH

Komentarji