Leska in lešniki

>Leske so  font-size: medium;">grmovnate rastline, ki zrasejo do višine 6 m. Grm se imenuje leska.Navadna leska<>Corylus avellanardeča velika leskaCorylus maxima sta gospodarsko pomembni vrsti zaradi užitnih oreškov.

font-family: inherit; font-size: large;">Mnogo ostalih vrst iz družine ljudje sadijo kot okrasna drevesa v parkih in vrtovih. Med okrasnimi vrstami so zaradi lepe obarvanosti lubja izjemno priljubljene različne vrste brez.">Les brezovk je po večini trd, težak in trpežen. V preteklosti so tovrsten les veliko uporabljali v kmetijstvu, gradbeništvu in za izdelavo različnih uporabnih predmetov.Brezovke (znanstveno ime Betulaceae) so družina listopadnih dreves iz rodu bukovcev, ki obsega šest rodov. V družini je okoli 130 različnih vrst, razširjene pa so večinoma po severni polobli, nekaj vrst pa sega tudi v južno, kjer so nekatere razširjene v Andih.V preteklosti je bila družina razdeljena na dve družini, Betulaceae (Alnus, Betula) ter Corylaceae (ostale); danes so po filogenetskih raziskavah ti dve družini spremenili v poddružini znotraj družine brezovk. Danes se imenujeta Betuloideae ter Coryloideae. Brezovkam naj bi bila najbolj sorodna družina kazuarinovke (Casuarinaceae).(VIR)

Plodove pobiramo jeseni. Plodove uživamo presno, dodatek k glavnim jedem, napitke, kreme, sladice, likerje.Okus se izbolhjša, če jih popečemo in odstranimo rjavo skorjico. Razporedimo jih po pekaču in jih za 15-20 minut pustimo v pečici na 130 stopinj celzija. Nato jih zmanemo v kuhinjski krpi, da odstranimo povrhnjico. Tako dobimo bele lešnike, ki še jih malo popečemo in dobimo okusnejše plodove. 





Uvrščamo jih med varovalna živila, saj vsebujejo veliko mineralov in vitaminov. Lešniki so najboljši vir vitamina E, ki je učinkovit antioksidant in krepi srčno-žilni sistem in dihala. Odličen je tudi za spodbujanje prekrvavitve v telesu in krepi zdravje dojk. Lešniki vsebujejo kompleks vitamin B1, ki so specializirani za najrazličnejše funkcije v telesu, saj izboljšujejo spomin, blažijo migrene, in so ključni pri obnavljanju denskega zapisa DNA. Tiamin oziroma vitamin B1 uravnava apetit in povečuje energijo v telesu. Lešniki so še posebaj priporočljiv prigrizek za nosečnice, saj v njih najdemo folno kislino, nujno za normalen razvoj otroka. V lešnikih najdemo kalcij in magnezij, ki znižuje krvni tlak, bogat pa je tudi z železom. Zgolj skodelica lešnikov na dan namreč pokrije kar tretjino dnevne porabe po železu. Lešniki imajo veliko kalorij, če hujšajte, jih uživajte v omejenih količinah.






RECEPT;

Lešnikova sirova torta s kavo
SESTAVINE:
150 g mletih lešnikov
150 g mletih polnozrnatih maslenih piškotov
4 žlice mleka
60 g kokosove maščobe
100 g sladkorja v prahu
1 žlica meda

NADEV
500 g skute
200 g sira mascarpone
2 žlici ostre moke
2 jajci
1 vanili sladkor
1 žlica mletega cimeta
60 ml ohlajene kave

DEKORACIJA
40 g celih lešnikov
125 g čokolade z lešnikovo kremo
1 dl kisle smetane

PRIPRAVA
Za podlago zmešamo lešnike, piškote, drobtine, mleko, sladkor v prahu, med in stopljeno kokosovo maslo. Zgnetemo, da dobimo prožno maso. Z njo obložimo pekač za torte, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Nato pekač postavimo na hladno, da se podlaga nekoliko ohladi in strdi. 
nadev naredimo tako, da z mešalnikom zmešamo skuto in mascarpone, nato postopoma dodajamo ostale sestavine. Narejeno kremo razporedimo po podlagi iz lešnikov in piškotov. Pečemo 35-40 min na T 180 stopinj C. Pečeno torto dobro ohladimo. 
Medtem naredimo čokoladno kremo. Koščke čokolade z lešnikovo kremo stopimo nad soparo in vanjo vmešamo 1 dl kisle smetane. Ko je tortas dobro ohlajena, jo premažemo s kremo in potresemo s lešniki.