Paradižnik 2018

Znanje je to, da vemo, da je paradižnik sadje. Modrost pa je to, da ga ne zrežemo v sadno solato. 

Paradižnik (>Solanum lycopersicum L.) spada v družino razhudnikov(Solanaceae L.) 
Paradižnik je rastlina, ki je sorodna čiliju, tobaku, jajčevcu in krompirju. Izvira iz Južne, Srednje in delno tudi iz juga Severne Amerike. 
Najbolje uspeva v zmerni klimi in in je enoletna rastlina, za katero je značilno, da se pogosto ovija tudi okoli drugih rastlin. Paradižnik lahko v višino doseže od 1 do 3 m. 
Paradižnik je trajnica, ki pod zmernim podnebjem raste kot enoletnica. Običajno zraste kot šibko olesenelo deblo, ki se ovije okrog pomožne opore ali drugih rastlin ter zraste v višino od enega do celo treh metrov.

Morfološke značilnosti paradižnika

Ima liste, ki merijo od deset do petindvajset centimetrov, medtem ko so cvetovi rumene barve navadno v premeru velikosti od enega do dveh centimetrov.


Ta zanimiva rastlina, ki spada med sadje, jemo pa ga kot zelenjavo, še danes buri duhove. Zakaj? Ker mnogi poudarjajo njegove prednosti, bogato vsebnost vitaminov in mineralov, pravilno ekološko vzgojen paradižnik pa pomaga tudi pri boleznih srca in ožilja, drugi pa menijo, da njegov razhudniški značaj preveč razburja želodec. 



 ZANIMIVOSTI O PARADIŽNIKU
  • paradižnik ni vedno rdeč.
  •  Poznamo tudi rumene, pink, črne, zelene in tudi bele paradižnike.
  • Paradižnik bi naj prvotno izhajal iz Peruja
  • Ali ste vedeli, da ima podjetje, ki proizvaja kečap Heinz Tomato Ketchup max.dovoljeno hitrost? V kolikor se v tovarni na testu kečap izlije iz tube z hitrostjo več kot 0,035km/h se ga zavrne, saj se smatra, da je pretekoč.La Tomatina je vsakoletni festival v Španiji, kjer se ljudje obmetavajo z paradižniki. Vsako leto tako uničijo cca.150.000 kosov paradižnika.