Jagode

Jagode so znan sadež, rdeče, sladke,...


Vendar pa vedno niso bile nedolžne, poznam par primerov alergij, ki jih povzročijo prav jagode.



Jagode (Fragaria) so sadje, štejemo in gojimo pa jih tudi med zelenjavo. S to objavo želim začeti še poglobljeno pisanje prav o jagodah. Ker so zanimive, ker so jagode...




Sajenje
Jagode sadimo na razdaljo 45 cm, v vrste, ki so med seboj oddaljene 70 cm in nekoliko privzdignjene. Predvsem so dvignjene vrste pomembne v bolj vlažnih tleh. Korenine krajšamo le v primeru, če so predolge.

Pomembna je tudi globina sajenja, pri kateri mora biti koreninski vrat v zemlji, srce (glavni brst) pa zunaj. Pri pregloboko posajenih sadikah bo propadel glavni brst, če pa bomo jagode sadili preplitvo, se bo koreninski vrat posušil. Na voljo so tudi sadike jagod s koreninsko grudo, ki se po sajenju hitreje in bolj zanesljivo vkoreninijo, saj rastlina pri sajenju ne doživi šoka. Koristno je, če površino okrog jagod prekrijemo z naravno zastirko, na primer iz slame, zelenih rastlinskih ostankov (brez semena), listja, lubja in podobnega materiala. Na ta način bomo imeli manj plevela, tla pa bodo ostajala bolj vlažna. S prekrivanjem se bomo izognili tudi rahljanju, ker tla ne bodo zaskorjena, ob pobiranju pa bomo imeli bolj čiste plodove.

Nega med rastjo
Že pred sajenjem površino temeljito pognojimo, nato pa dognojujemo s specialnimi gnojili za jagode ( Plantella Jagode) 
Jagode zalivamo takoj po sajenju ter redno v rastni dobi. Če jih gojimo na črni foliji, ki zadržuje vlago, zalivamo skozi reže le v močni suši. Za boljšo kakovost je pomembno zalivanje po cvetenju. Nasad jagod redno plevemo ter pregledujemo za morebitnimi škodljivci in boleznimi. Pogosti so polži, uši in pršice, od bolezni pa siva plesen in listna pegavost.

Tipi jagod
Poznamo enkrat rodne jagode, ki skoraj vse plodove oblikujejo pozno pomladi in zgodaj poleti, v roku dveh do treh tednov; naslednje so mesečne jagode, ki na kratko oblikujejo plodove poleti, nato pa po približno dveh mesecih še kratek čas jeseni. Alpske jagode rodijo drobne aromatične plodove in jih poznamo tudi pod domačim imenom gozdne jagode. (vir Andreja Tomšič)