Netresk

A ga poznate? Večkrat ga lahko vidimo na skalnjaku, tudi kot rastlino za skalnjake ga prodajajo. Je zelo posebna rastlina meni tudi zelo dekorativna in čisto preprosta za vzgojo. Babica mi je povedala, da "vuhjak"mora rasti pri vsaki hiši. Prav ste prebrali, pri nas doma v prlekiji mu pravimo vuhjak. Šele na fakulteti sem izvedela, da je ta rastlina imenovana netresk.


Zdravilci pravijo, da naj bi netresk pomagal vsem – tako odraslim, ki imajo pogosto vneta ušesa, kot otrokom, pri katerih je nevarnost zaradi ponavljajočih se obolenj in s tem nevarnostjo za kronično izlivno vnetje, toliko večja. Tisti, ki ga uporabljajo, pravijo, da je treba prelomiti sočen, svež list in iz njega iztisniti sok, ki se ga nato s kapalko injicira v uho. Sok naj bi pomagal tudi pri pikih žuželk, vnetjih, opeklinah, ranah ter pri zbadanju pri zbadanju in bolečinah v vranic. Nekateri poročajo tudi o njegovem pozitivnem učinku pri odpravljanju sončni peg in kurjih očes.




Netresk ni zahtevna rastlina za vzgojo, če jo posadimo v lonček, nam je zdravilo na voljo tudi pozimi. Čez leto netresk postavimo na prosto, čez leto ga imamo na skalnjaku, saj ima rad žgoče sonce, za rast ne potrebuje zalivanja, niti gnojenja. Če nimamo skalnjaka, odlično uspeva tudi na cvetlični gredi. Rastlina tudi cveti. Lepo se razraste, zato nam vuhjaka nikoli ne zmanjka.