Šparglji

ŠPARGLJI (Asparagus officionalis) je delikatesna zelenjava, katere okus in kakovost sta odvisni od pridelave. Za hrano se uporabljajo le poganjki, ki so zeleni ali pa beli. Sezona nabiranja špargljev se začne aprila, konča pa sredi junija, ko šparglji popolnoma olesenijo in so primerni le še za okras na vrtu.
Šparglji so trajnica, ki lahko na enem mestu rastejo več kot 20 let. Če jih vzgojimo iz semena, moramo počakati najmanj tri leta, da jih lahko začnemo uživati.


Bele šparglje imenujemo tudi BELUŠI, dobimo pa jih tako, da poganjke zagrnemo z zemljo ali s katero drugo pokrivko, kot je listje, ... Nabiramo tudi divje šparglje, ki pa so zaradi redkosti praviloma dražji.
Divji šparglji
Beluši
Šparglji so vir vitaminov. So bogat vir folne kisline, so zadovoljiv vir betakarotena,vitaminov C in E in so sredstvo, ki pospešuje izločanje urina in je blago odvajaloSvoj zdravilni sloves so dobili, še preden so jih ljudje začeli ceniti kot delikateso. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.Glavna učinkovina v špargljih, ki jim daje vse omenjene zdravilne lastnosti, je asparagin. Ta učinkovina poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Pri nekoliko večji zaužiti količini špargljev bo imel vaš urin zaradi jantarjeve kisline in amonijaka nekoliko neprijeten vonj.
 Vsebujejo glutation, sestavino, ki je pomembna za boj proti raku, in rutin, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. So tudi bogat vir kalija in eteričnih olj, ki spodbujajo delovanje ledvic, fosforja, železa, bakra in joda. Vsebujejo folno kislino, zaradi česar so primerna prehrana tudi za nosečnice.

Nabiranje divjih špargljev

Komentarji