Voluhar

Letos imam na vrtu veliko obiskovalcev, tudi nezaželjenih. Ko v jutranjih urah pridem na vrt, me zmotijo kupi zemlje,...Včasih preklinjam, vendar sem škodo omejila na minimum. V vsakem slabem je tudi nekaj dobrega pravijo, voluhar nam tudi prekoplje zemljo. Voluhar ima rad vrtove, kjer se ne škropi s ffs in prav tako ne gnoji s umetnimi gnojili, kot naprimer NPK. Torej je tudi pokazatelj čistega in ekološkega vrta. 
Tudi vrtnarjenje je v zadnjih letih postal modni hit. Trgovci so skomercializirali pripomočke in dnevno nam narekujejo, kaj vse potrebujemo, da nam bo zrasla neverjetna letina.
 
Ti pripomočki, ki so na trgu dostopni po kar osoljeni ceni, se mi zdijo tudi nemalo kruti. Če uporabljamo kemične pripravke, si še zraven "nehote" zastrupimo vrt.


Trgovski pripomočki

Lahko kupimo pripravke, da se znebimo voluharja ali pa jih nadomestimo ali pa naredimo. 

Vonj odganja voluharja
Na koncu pa je najpreprostejša rešitev, da v zemljo zakoplemo nekaj literskih praznih steklenic. Veter piha in žvižga na rob steklenice. Poceni in preverjeno učinkovito.
 
Pomaga pa tudi to, da luknjo, ki jo akoplje voluhar pustimo odprto, tako da v rov piha veter. Voluhar namreč ne mara vetra.
 
V luknje pa še naklačimo orehovo listje ali bezgovo listje, ta vonj naj bi odganjal voluharja.
Drugi način pa je, da v zemljo globoko zapičimo železno palico in po njej udarjamo. Voluhar namreč ne mara zvoka. Poskusite.
 
Voluhar je živo bitje, čeprav nam dela veliko škodo. Zato je pomembno, da se rešimo škodljivca  na human način, ne za vsako ceno