Zdrav duh v zdravem telesu

Zdrava hrana je uravnotežena hrana

Veliko faktorjev je odvisnih tudi od tega kakšna je naša prehrana. Zdravje, počutje, pa tudi samopodoba človeka in mentalna sposobnost. Hrana je nekaj, kar nas spremlja vsak dan našega življenja, zato jo moramo prilagoditi našemu načinu življenja in potrebe.

Dnevno je priporočljivo zaužiti:
Piramida
  • 40% Ogljikovih hidratov
  • 30% Maščob
  • 30% Beljakovin
Perutninsko meso-naravni vir vitaminov, mineralov in dobrih maščob

Vsi radi jemo perutninsko meso. Če je le mogoče, jejmo belo, saj vsebuje več vitaminov in manj maščob. Pravimo mu tudi pusto meso in je odlično za hujšanje in tudi za srčne bolnike. Meso vsebuje nenasičene maščobe, ki nase vežejo vitamine, ki so topni v maščobah (A, D , E, K).  Ti vitamini so nepogrešljivi za oči, kosti, kožo in možgane. 
Sem spadajo tudi omega-3, to so nenasičene  maščobne kisline, ki so imenovane kar skrbnice našega srca in ožilja. Beljakovine v perutninskem mesu so dobre za delovanje mišičnega tkiva in za rast. Zdrav vir beljakovin je perutninsko meso, ki je zelo pomembno v prehrani otrok. Tu najdemo tudi železo, ki je pomembno za našo kri, minerale, ki sodelujejo v vseh biokemičnih procesih, cink je zaščitnik našega imunskega sistema. Torej je pomembno, da na naš jedilnik uvrstimo perutninsko meso, vendar moramo biti zelo previdni, saj je tudi vzgoja perutnine pomembna. Dober, zdrav piščanec iz talne reje je veliko bolj okusen kot piščanec iz konvencionalne intenzivne reje pod žarnico. 

Sadje in zelenjava
Dragi moji, prehranjevanje je proces, ki more biti skrbno načrtovan in more vsebovati čim več raznolikih elementov. Tudi sadje in zelenjava je najboljša sezonska in seveda naj okusnejša iz našega vrta. Če vrta nimamo je najbolje kupovati lokalno od kmetov, ki seveda kmetujejo integrirano ali pa ekološko. Trenutno je kar nekaj sezonske zelenjave in sadja na vrtu. Imamo motovilec, rdečo peso, razne solate, radič, tudi redkvice, jabolka, slive, hruške  in še kaj bi se našlo. 



Sladko, vendar ne presladko
Če se težko upremo sladkarija, pazimo, da so sladkarije čimbolj zdrave. S tem stavkom ciljam na to, da seveda najprej zmanjšamo količino sladkarij, če pa se ji nem ne moremo upreti pa pazimo, s čim se sladkamo. Privoščimo si suhe slive, marelice, oreške frutabello, temno čokolado, domače marmelade in džemi, kompoti, skratka vse kar ne vsebuje pretirano veliko slabega sladkorja, maščob in veliko aditivov. 
Škodljiva sladila v hrani

Komentarji