Oktober-čas pospravljanja in priprava na zimo


Polovica oktobra je že mimo in vreme se počasi spreminja. Prihaja tudi Halloween, čas buč. Počasi pa se že pripravljamo tudi na dan mrtvih, ki se s svetlobno hitrostjo približuje. Na vrtu imamo prav tako veliko dela. 

Oktober -splošno
Vse grede, ki smo jih spraznili in jih nimamo namena zasaditi, moramo čim globlje prekopati. Zemljo puščamo v grudah, da premrzne. Tla pognojimo s kompostom ali uležanim hlevskim gnojem. Za izboljšanje tal lahko uporabimo tudi lesni pepel. Za izboljšanje strukture zemlje so zelo pomembni deževniki, ki jih med prekopavanjem ne pokončamo, saj so zelo koristni. Še preden nastopi zmrzal, še enkrat premečemo kompostni kup. Konec oktobra pospravimo vrtne cevi in razpršilce, saj jih ne bomo več uporabljali. 

 Oktober- zelenjadarstvo
Vso zelenjavo je potrebno čim bolje shraniti pred mrazom, tisto, ki še raste pa prekrijemo s kopreno ali vrtexom. Založimo se tudi s pobranim semenom. Semena so v zadnjem času postale dragocena dobrina, zato si je čimveč pridelamo sami. Oktobra naberemo samo toliko pora, kot ga bomo v doglednem času porabili. Zadnje dni oktobra postavimo tudi posode s peteršiljem in drobnjakom na toplo kuhinjsko polico, da bomo preskrbljeni čez zimo. Oktober še je zadnji čas,da posadimo čebulček prezimne čebule in česna. Pokrijemo še motovilec, ki je pripravljen, da prezimi zimo.

Oktober - sadjarstvo
Sadje je potrebno zrelo čimprej pobrati in shraniti v suh, mrzel in temen prostor. Če pustimo orehe na drevesu, dokler ne odpadejo sami, dosežemo najboljšo kakovost. Orehe poberemo in jih najprej sušimo cele v zabojih na suhem in zračnem mestu. Tudi lešnike poberemo, brž ko se plodiči ločijo od ovojkov. Oktober je najprimernejši mesec za sajen je sadnega drevja, razen marelice, vinsko trto, kutine in orehe raje sadimo spomladi. Upoštevati je potrebno tudi vpliv sence in da ima drevo dovolj prostora za rast in ni omejena. -Vse sadno drevje najbolje uspeva v zračni zemlji, ki se nagiba bolj na bazično stran, torej ni kisla. Jagodam oktobra ponovno odstranimo prtlike in jih pokrijemo z zemljo. Maline porežemo skoraj do tal, pustimo do dva poganjka in jih pognojimo s humozno zemljo.
Obrezane in oplete maline
Oktober - okrasni vrt
Tudi za okrasni vrt je potrebno poskrbeti. Oktober je najprimernejši čas za sajenje okrasnih grmovnic. Vrtnice lahko sadimo oktobra, če upoštevamo vse potrebno. Vrtnice sadimo večinoma aprila,. Tiste, ki jih posadimo do sredine oktobra, še imajo čas,da razvijejo korenine pred zmrzaljo. Trdno posajene in dobro zalite vrtnice se rade primejo. Porežemo pa jih šele spomladi. Proti koncu oktobra moramo vrtnice zavarovati pred mrazom. Kakor hitro začne odpadati listje z dreves, moramo vsaki drugi dan listje pograbiti., jaz osebno ga raje zmeljem z vrtno kosilnico za humus. V drugi polovici oktobra trato še zadnjič pokosimo. Na skalnjaku pazimo predvsem to, da niso zimzelene rastline pod listjem. Gomolje dalij ali po domače regin izkopljemo še pred zmrzaljo. Po prvih hujših mrazovih poberemo iz zemlje tudi korenike kan. Zimskih krizantem, ki prezimujejo na prostem, ne presajamo niti ne delimo. To lahko naredimo komaj spomladi. Tulipane posadimo do konca oktobra.Tudi forsitijo obrežemo, da bo spomladi lepše cvetela.
Obrezana forsitija
                                                                                                                                               
Na okrasne gredice zasadimo mačehe,
 ki preživijo tudi mraz


Smreki sem obrezala veje, za boljši prehod po potki,
 z vejami pa bom pokrila vrtnice, ko jih bom obrezala


Oktober - vrt v hiši
Vrt v hiši prav tako terja pozornost od nas. Ciklame uspevajo v sobi le na hladnem in svetlem oknu. Prav tako pospravimo balkonsko cvetje na topel in svetel prostor. Naprimer fuksije, pelargonije, nageljne,...Gomolji gomoljnih begonij najbolje prezimijo v suhi šoti. Gomolje krokusov in čebulice zvončkov že oktobra posadimo v lonc. v topli sobi jih razmeroma hitro pripravimo do cvetenja.

Komentarji