Aditivi ali dodatki k jedem

Škodljivost E-jev ali dodatkov k jedem, ki bi naj izboljševali okuse in podaljševal rok trajanja. Najdemo jih skoraj v vseh tržnih izdelkih. 
  1. Mononatrijev glutaminat ali E 621 je ojačevalec okusa v živilih. Uporabljajo ga v jušnih kockah, juhah, vegetah, omakah, čipsu ter v številnih drugih prehranskih izdelkih. Na deklaracijah ga je včasih težko odkriti, saj se skriva pod drugimi imeni, kot so ribonukleotidi, hidrolizirani rastlinski proteini, in ekstrakt kvasovk. Kemijsko je E 621 sol glutaminske kisline, ki se imenuje glutaminat. To je neesencialna aminokislina, ki za normalno funkcioniranje organizma ni nujno potrebna. Pri veliko ljudeh se po zaužitju pojavijo simptomi, kot so rdečica na obrazu, znojenje, glavobol, aritmija. Okus ima po mesu. Ta okus imenujemo okus UMAMI. 
    Glutaminska kislina
    Najdemo jo v: Tatarska omaka, Vegeta
  2. Kalijev sorbat ali E 202 je kalijeva sol sorbinske kisline. Uporablja se kot konzervans v proizvodnji hrane in pijače. Je zelo topen v vodi. Deluje kot inhibitor nastajanja kvasovk in plesniv. Najdemo ga v margarini, majonezi, pekovskih proizvodih itd. Z njim podaljšamo obstojnost proizvoda. Dnevni vnos je 12,5 mg/kg. 
    Kalijev sorbat
  3. Natrijev benzoat ali E 211je prehranski konzervans,. To je natrijeva sol Benzoatske kisline. Nahaja se v živilih naprimer v Coca Coli. Povzroča pa škodo na DNA, spodbuja hiperaktivnost. Z njim preprečujejo nastanek plesni.
    Natrijev benzoat
  4. Natrijev metabisulfit ali E 223 je konzervans. Je anorganska spojina in ima formulNa2S2O5. Uporabljamo ga kot antioksidant in kot konzervans.
Natrijev metabisulfit
Najdemo ga v tatarska omaka

Komentarji