Vanilijeva krema

Potrebujemo:
 3 dl mleka
1 vrečka vanilijevega pudinga
jajce
7 dag sladkorja
3 žlice ruma
12 dag masla
vanilijo ali vanili sladkor

V manjši količini mleka razmešamo puding in jajce. Preostalo mleko sladkamo, zavremo in skuhamo puding. Med hlajenjem večkrat premešamo. Prilijemo rum, nato pa puding po žlicah dodamo stopljenemu maslu.

Nekaj še o rastlini:
Orhideja vanilije je ovijalka, ki se vzpenja po drevesih ali kakšni drugi opori..Cvetenje traja približno mesec dni, posamezni cvetovi te orhideje pa cvetijo le nekaj ur: od zore pa dokler sonce ni prevroče, do desete ure
Domovina vanilije je Mehika, danes pa sta glavna pridelovalca otoka Madagaskar in Réunion. Še vedno tam zraste 50% vse vanilije. Majše količine pridelajo tudi na Tahitiju, nekaj tudi še v Mehiki.


Vanilija je nepogrešljiva v kuhinji. Najdemo jo v treh oblikah: v strokih, v prahu (zmleti stroki) in ekstrakt (v alkoholni raztopini); uporabljamo jo pri pripravi sladkih jedi: sladoleda, pudinga, sladkih omak, dodamo jo stepeni smetani, jedem z rabarbaro, sadnim kolačem, piškotom, kompotom, marmeladam, pa tudi kakavu in pijačam s čokolado. Novodobni kuharji pa jo dodajajo tudi mesnim jedem. Ujema se z belim mesom in ribami, ki jim prida delikatno noto. Menda je odlična paradižnikova solata z malinovim kisom in olivnim oljem v katerem se je namakal strok vanilije.

Poglej tudi:
rolada s vanilijevo kremo