Šipek ni samo čaj

Šipek je čaj...



Nabirala sem plodove šipka za domač čaj. Šipek najdemo na jasah, skratka na območjih čistega zraka, to je na obronkih gozdov, ob poteh, v listnatem gozdu, živih mejah, na neporaščenih območjih.

Navadni šipek ( Rosa canina) je grmovnica iz družine rožnic ( Rosaceae), ki zraste do višine 3 m. 

Listi so izmenično rastoči in goli na obeh straneh. So pernato sestavljeni s 3-7 lističi, jajčaste oblike, dolgi 1,5 do 4 cm, na robu nazobčani. Pecelj lista ima srpaste bodice. Cvetovi so večinoma posamični.  Imajo 5 cm premera in nežno dišijo. Birni plodovi, ki se imenujejo šipek, je rdeč, jajčaste oblike, dolg do 2 cm, mesnat in gladek. V notranjosti so v dlačice oviti številni posamični plodovi. Cveti od maja do junija, plodove pa pobiramo od oktobra do novembra. Višina 1-3 m. (VIR: Samorasle rastline in plodovi)
Plodove, ki jih nameravamo posušiti, je dobro nabrati še pred zmrzaljo. Čvrste plodove lahko posušimo cele ali jih prerežemo po dolžini in izdolbemo jedro in odstranimo dlačice. Dlsčice odstranimo s temeljitim pranje saj povzročajo srbenje).    
Šipek na vrtu potrebuje veliko prostora, veliko sonca in prepustno ilovnato prst. 
Šipek povečuje obrambne sposobnosti organizma proti raznim okužbam, osvežilen je tudi pri vročinskih okužbah. Poleg obilja vitamin a C so mesnati deli šibka bogati s čreslovinami, raznimi sadnimi kislinami, sladkorji. flavoni, pektini in eteričnimi olji. Vsebuje še vitamine B1 B2, E.  

 
Pripravimo ga lahko na različne načine. Dve žlici zdrobljenega šipka prelijemo z mrzlo vodo, zavremo in kuhamo na majhnem ognju 10 minut. Precedimo, čez dan lahko popijemo kar nekaj skodelic. Še boljši je, če šipek v mrzli vodi namakamo 12 ur, šele nato prevremo. Dodamo lahko limono. Lahko mu dodamo rum, vino ali mleko. 


Šipkova semena, prekrita z majhnimi dlačicami,
ki povzročajo srbečico
SUŠENJE ŠIPKA:
Najprej sem ga oprala v mrzli vodi in ga zavila v krpo, da se osuši. Potem sem ga shranila v hladilnik za dva dni, da se omehča. Nato sem ga prerezala, odstranila dlačice in semena. Semena semzmlela za poseben čaj, plodove pa posušila za čaj-  

Šipek je alkoholni napitek...


3 velike žlice šipka sem dodala v kozarec za vlaganje in ga prellila z žganjem, ki ga bom sedaj pustila počivati 3 tedne na toplem prostoru.
Potem skuhamo sladkor in vodo da dobimo tekočo zmes. Zmešamo z žganjem in prelijemo v steklenico za žganje. Spet postavimo za 4 tedne na temen prostor.

Šipek je sladka marmelada...

Priprava šipkove marmelade

Najprej naberemo šipek in ga splahnemo pod hladno vodo. Potem jih prelijemo z vodo in jih namakamo 10 minut. Plodove temeljito odcedimo, in odstranimo muho. Potem jih razrežemo, odstranimo koščice in dlačice. Stresemo  jih v lonec. Nato operemo in očistimo jabolka in jih prav tako narežemo na krhlje.  Prilijemo malo vode in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Potem začnemo s kuhanjem. Dodamo tudi limonin sok. Marmelado kuhamo okrog 30 minut. Na koncu še dodamo malo sladkorja po okusu. Vse skupaj prevremo in naložimo v kozarce. Polne kozarce pa zavijemo v brisačo in pustimo, da se ohladi. 
Pa dober tek vam želim!
       

Šipkovo žganje